Το βίντεο με τον Ερντογάν να δίνει εντολή για να ξεκινήσει η επιχείρηση στη Συρία

Το πολεμικό ανακοινωθέν της Άγκυρας και οι στόχοι της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης»

Με ιδιαίτερα σφοδρό βομβαρδισμό ξεκίνησε χθες η τουρκική εισβολή στη Συρία με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να δίνει στην δημοσιότητα επιλεγμένες, προφανώς, φωτογραφίες και βίντεο.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το βίντεο με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει την εντολή για την έναρξη της επιχείρησης, με την επονομασία «Πηγή Ειρήνης», στον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος ευρισκόμενος σε μια αίθουσα περιστοιχισμένος από επιτελείς, την έλαβε και αμέσως άρχισε να δίνει τις κατάλληλες εντολές, όντας πρώην στρατιωτικός και ο ίδιος.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στο συγκεκριμένο βίντεο οι χάρτες που είναι στα τραπέζια, είναι καλυμμένοι για ευνόητους λόγους.

Στην συνέχεια ο Ακάρ εξέδωσε έναν οδηγό με 8 σημεία-εντολές που θέτουν το πλαίσιο των στόχων της Τουρκίας με την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης»

Τα 4 πιο σημαντικά είναι τα εξής:

  • Στόχος μας είναι η εξουδετέρωση του ΙΚ και του PKK/YPG/PYD/KCK ανατολικά του Ευφράτη και η διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων μας και του λαού μας και η δημιουργία ενός διαδρόμου ειρήνης που θα διασφαλίσει την επιστροφή των αδερφών μας Σύρων που ζουν στην Τουρκία, πίσω στη πατρίδα τους.
  • Για εμάς έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια της χώρας και του έθνους μας αλλά και άλλων θρησκευτικών και εθνικών ομάδων όπως οι Κούρδοι, Άραβες, Ασσύριοι, Χριστιανοί και Γιεζίντι που ζουν στην περιοχή.

  • Θα στοχοποιούμε μόνο ΙΚ και PKK/YPG/PYD/KCK που αν και με διαφορετικά ονόματα είναι το ίδιο και θέλουν το χάος στην περιοχή
  • Σεβόμαστε την εδαφική κυριαρχία των γειτόνων μας αλλά δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου κατά μήκος των 911 χιλιομέτρων των συνόρων μας.
  • Κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», όπως και στο παρελθόν, αθώοι πολίτες, ιστορικά σημεία, πολιτιστικά και θρησκευτικά κτίρια και το περιβάλλον θα είναι υπό την προστασία μας. Θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε αυτούς τους στόχους ακόμα και αν καθυστερούν την επιχείρηση»

Το πολεμικό ανακοινωθέν

Στην συνέχεια βγήκε από το υπουργείο Άμυνας το εξής ανακοινωθέν:

«Σήμερα από τις 16:00 οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα έγινε γνωστό πως για την επιχείρηση ενημερώθηκαν πριν την έναρξή της ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, ΝΑΤΟ και ο ΓΓ του ΟΗΕ

Η επιχείρηση διενεργείται με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και στο πλαίσιο του «δικαιώματος της αυτοάμυνας» στο άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ και τις αποφάσεις 1373 (2001), 1624 (2005), 2170 (2014), 2178 (2014), 2249 (2015) και 2254 (2015) που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των επίσης των δικαιωμάτων της Τουρκίας που πηγάζουν από την διεθνή νομοθεσία.

Όπως και στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας» κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των επιχειρήσεων μόνο τρομοκράτες και οι οχυρώσεις τους, χαρακώματά τους, θέσεις τους, όπλα τους, οχήματά τους και εξοπλισμός τους θα στοχοποιούνται με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη επιμέλεια να δίνεται ώστε πολίτες και αθώοι άνθρωποι και ιστορικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά κτίρια και υποδομές στη περιοχή της επιχείρησης, καθώς και φιλικές και σύμμαχες δυνάμεις να μην πληγούν»

Στα πρώτα στάδια της επιχείρηση 181 στόχοι των Κούρδων επλήγησαν από το τουρκικό πυροβολικό σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις.

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss