«Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid: «Μπορεί να φέρει κατάρρευση του ΕΣΥ»

Η «Τρι-δημία» απασχολεί τους ειδικούς – Τι λέει στο Newsbomb.gr ο καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης – Πότε μπορεί ο συνδυασμός γρίπης, RSV, COVID να οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος υγείας όπως είχε συμβεί την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού 

Γρίπη, RSV και κορονοϊός (SARS-CoV-2). Τρεις αναπνευστικοί ιοί, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.
Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή την στιγμή παρατηρούνται σποραδικά κρούσματα της γρίπης «αλλά η αλήθεια είναι ότι φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια».

Και πρόσθεσε: «ο RSV είναι ένας ιός που προσβάλει το αναπνευστικό και είναι πιο επικίνδυνο στα μικρά παιδιά και τους υπερήλικες. Το πρόβλημα είναι να μην συμπέσει έξαρση γρίπης, RSV και πανδημίας κορονοϊού διότι τότε μπορούμε να δούμε ξανά κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο

Οι τρεις αναπνευστικοί ιοί, γρίπη, RSV και SARS-CoV-2, μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες. Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είχαν έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους τις τελευταίες 2 σεζόν και για αυτό το λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (ινφλουένζας) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης για την «τρι-δημία»στην επιστημονική επιθεώρηση WebMD.
Νωρίτερα η γρίπη
Η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει νωρίς και από τις 21 Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί πρόωρες αυξήσεις στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων(CDC). Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά, τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.

«Αιχμές Covid πριν από τα Χριστούγεννα»
Ο καθηγητής της Επ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss