Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιατί δεν επισκέφτηκε ποτέ ως μονάρχης την Ελλάδα και η οργή της Κύπρου

Ποιοι λόγοι οδήγησαν την βασίλισσα Ελισάβετ να μην επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα

Λόγω του χρόνου που παρέμεινε στον θρόνο, καθώς υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, υπήρξε ταυτόχρονα και η πιο πολυταξιδεμένη. Κατά την διάρκεια της βασιλείας της ταξίδεψε σε πάνω από 116 χώρες αλλά όμως ποτέ στην Ελλάδα και παρά τις ελληνικές ρίζες που είχε ο σύζυγός της Φίλιππος.
Η βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε από το μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος Τουβαλού στον Ειρηνικό, στη Ρωσία, την Κίνα, τη Χιλή, την Γκάνα, μέχρι την Αυστραλία και ο κατάλογος φαίνεται ατελείωτος, όμως ποτέ δεν πραγματοποίησε έστω ένα σύντομο ταξίδι στη γενέτειρα του συζύγου της Δούκα του Εδιμβούργου που πέθανε το 2021.

Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τον ιστορικό Χιούγκο Βίκερς, εντοπίζεται στη βαριά ιστορία της μοναρχίας στην Ελλάδα που είχε επηρεάσει την άμεση οικογένεια του πρίγκιπα Φιλίππου. «Ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα, γιατί υπέβαλλαν σε δίκη τον πατέρα του (τον Πρίγκιπα Ανδρέα) και θα μπορούσε να είχε εκτελεστεί», υποστήριξε στο BBC ο Βίκερς. «Το 1922 έπρεπε όλοι να φύγουν». Ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό εκείνη την εποχή, συνεχίζει.
Είναι μισή αλήθεια ότι δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα: Ήρθε αλλά όχι ως βασίλισσαΔεν είναι απολύτως αλήθεια ότι η βασίλισσα δεν βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, εξαδέλφου του πρίγκιπα Φιλίππου, το 1950, βρέθηκαν στην Ελλάδα αλλά αυτό έγινε πριν γίνει βασίλισσα.

Το 1963 ο Βασιλιάς Παύλος ταξίδεψε με τη σειρά του στη Βρετανία για μια κρατική επίσκεψη, αλλά ήταν «φοβερά αμφιλεγόμενη», όπως σημειώνει ο Βίκερς, επειδή η Ελλάδα κρατούσε αρκετούς πολιτικούς κρατούμενους εκείνη την εποχή.

Λίγο μετά από αυτή την επίσκεψη, ο βασιλιάς Παύλος πέθανε. Ο διάδοχός του, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος – ο πρώτος εξάδερφος του πρίγκιπα Φιλίππου εκδιώχθηκε όταν η μοναρχία καταργήθηκε το 1973.
Αν και, όπως σημειώνει το BBC, οι σχέσεις με την Ελισάβετ παρέμειναν καλές, ποτέ δεν διοργανώθηκε ταξίδι στην Ελλάδα.
Πέρα όμως από τους βασιλικούς δεσμούς, υπάρχει και το ενδεχόμενο η βασίλισσα να μην προσκλήθηκε ποτέ από Έλληνα πρόεδρο για να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.
Ωστόσο, ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει επισκεφθεί τη χώρα το 1962. Έχει επίσης πάει, χωρίς τη βασίλισσα, σε αμέτρητα άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο, συχνά στο πλαίσιο του έργο του για το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Οι εκτελέσεις των Κυπρίων αγωνιστών
Μπορεί η βασίλισσα Ελισάβετ να ήταν ένα σύμβολο ενότητας και σταθερότητας για την Βρετανία και τις 56 χώρες που απαρτίζουν την Κοινοπολιτεία των Εθνών, με διεθνείς μάλιστα επιρροές όμως υπήρξαν μελανές σελίδες που αφορούσαν τον Ελληνισμό.
Η χ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss