Βουλή: Ψηφίζεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός – Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης

Στην «άμβλυνση των συνεπειών, που επέφερε σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ενεργειακή κρίση και η συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών», στοχεύει η αύξηση των πιστώσεων, με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια.

«Η προτεινόμενη διάταξη προωθείται στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών, που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση και σημειώνεται ότι «τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, επιχορηγήσεις για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και επιχειρήσεων. Επίσης καλύπτονται οι αυξημένες δαπάνες ενέργειας, καυσίμων και λοιπών σχετιζόμενων με την ενεργειακή κρίση δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης».
«Προσπαθούμε, μεταξύ μιας καλής εικόνας και θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και μιας τρέχουσας πολύ δυσμενούς συγκυρίας εξωγενούς κρίσεως, να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, εντός του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου, έτσι ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα του πολίτη», ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τέλος για την εισφορά αλληλεγγύης
Το οριστικό τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη στην Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Παράλληλα στην ίδια τροπολογία προβλέπεται η μείωσης της τιμής στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, αλλά και εξαιρέσεις από την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος.

Τα παραπάνω αποτελούν υλοποίηση μέρους των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

1. Εισφορά αλληλεγγύης
Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο και προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και εφεξής, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss