Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2022: Νικητής ο Σουηδός γενετιστής Σβάντε Παάμπο

Ο Σουηδός επιστήμονας Σβάντε Πάαμπο είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ Ιατρικής, για τις ανακαλύψεις του σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη. 

Το φετινό βραβείο Νόμπελ στη φυσιολογία ή την ιατρική απονεμήθηκε στον Σουηδό επιστήμονα Σβάντε Παάμπο -επικεφαλής του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία- για τις ανακαλύψεις του σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη. Ο Thomas Perlmann, γραμματέας της Επιτροπής Νόμπελ, ανακοίνωσε τον νικητή στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
Ο Παάμπο πρωτοστάτησε στην έρευνα που συγκρίνει το γονιδίωμα του σύγχρονου ανθρώπου και των στενότερων εξαφανισμένων συγγενών μας, των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν, δείχνοντας ότι υπήρχε ανάμειξη μεταξύ των ειδών. Βραβεύθηκε «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα των εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη».

Το βραβείο ιατρικής «εγκαινίασε» την εβδομάδα ανακοινώσεων για το βραβείο Νόμπελ. Αύριο Τρίτη (4/10) θα ανακοινωθεί το βραβείο φυσικής, ενώ ακολουθεί το Νόμπελ χημείας την Τετάρτη και λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης 2022 θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και το βραβείο Οικονομικών στις 10 Οκτωβρίου.
Αποδέκτες του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής του περασμένου έτους ήταν οι David Julius και Ardem Patapoutian για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το πώς το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται τη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss