Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον φεύγει, η Λιζ Τρας έρχεται – Οι ομιλίες και η βασίλισσα Ελισάβετ

Η Λιζ Τρας θα αναλάβει και επίσημα σήμερα καθήκοντα πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα τελειώσει την θητεία του με μια ομιλία έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ 

Αφού τελειώσουν τα διαδικαστικά στο Λονδίνο, ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας θα ταξιδέψουν στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, όπου ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα προσφέρει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία με τη σειρά της θα διορίζει τη διάδοχό της στη Ντάουνινγκ Στριτ Η Τρας ανέλαβε το τιμόνι των Συντηρητικών χθες (5/9), έχοντας κερδίσει το 57% των ψήφων των μελών έναντι του αντιπάλου της, Ρίσι Σουνάκ
Κανονικά ένας νέος πρωθυπουργός προσκαλείται στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να διοριστεί από τη Βασίλισσα, αλλά σε ένα διάλειμμα από την παράδοση, η μονάρχης θα μείνει στο Μπαλμόραλ και οι δύο πολιτικοί θα ταξιδέψουν στο Aμπερντινσάϊρ για να τη συναντήσουν εκεί.

Η βασίλισσα υποφέρει από προβλήματα κινητικότητας και είναι κατανοητό ότι η αλλαγή έγινε για να αποφευχθεί η ανάγκη για τυχόν ανακατατάξεις της τελευταίας στιγμής. Ο Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του στη βασίλισσα με την Τρας να παραλαμβάνει τη σκυτάλη λίγο αργότερα.
Η Λιζ Τρας θα είναι η 15η πρωθυπουργός στην 70χρονη βασιλεία της Ελισάβετ. Οι βρετανικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν σήμερα με το πρόσωπό της στα πρωτοσέλιδα και τις υποσχέσεις της οτι θα παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για σπίτια και επιχειρήσεις.

«Η Λιζ βάζει το πόδι της στο γκάζι» είναι ο τίτλος της Sun. Η εφημερίδα αναφέρει τα σχέδια της Τρας να παγώσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος με το τρέχον μέσο ετήσιο κόστος τους λίγο κάτω από τις 2.000 λίρες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Ο Guardian αναρωτιέται αν η Τρας «μπορεί να αποτρέψει την επικείμενη κρίση»

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει σε λίγη ώρα έξω απο τη Ντάουνινγκ Στριτ και μετά την επίσκεψή τους στο Μπαλμόραλ, οι δυό τους θα ταξιδέψουν πίσω στο Λονδίνο . Η νέα ηγέτης της χώρας, θα έχει τη δική της στιγμή στο βάθρο, εμφανιζόμενη έξω από την πρωθυπουργική κατοικία σήμερα το απόγευμα.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, είναι πιθανό να αρχίσει να ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, που αναμένεται να περιλαμβάνει τον σημερινό υπουργό Επιχειρήσεων Kουάσι Κουάρτενγκ ως υπουργό Οικονομικών, τη σημερινή Γενική Εισαγγελέα, Σουέλα Μπρέιβερμαν ως υπουργό Εσωτερικών και την μετακίνηση του Τζέιμς Κλέβερλι από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εξωτερικών.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss