Wall Street: Εφιάλτης για 90 λεπτά ελέω Fed – To «τρενάκι» του τρόμου

Tρενάκι του τρόμου θύμισε για 90 λεπτά χθες η Wall Street με βασική υπεύθυνη τη Fed.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έδινε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, αφήνοντας «παράθυρο» για μείωση της έντασης στις αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό οδήγησε σε αγοραστικό κρεσέντο, με τους «ταύρους» να οδηγούν τους αμερικανικούς δείκτης στα ύψη.
Το πάρτι δεν κράτησε για πολύ, καθώς ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από το επίπεδο στο οποίο πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια για να πέσει ο πληθωρισμός, αλλά υπογράμμισε ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος». Τόνισε επίσης ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάει κανείς για «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θέλει να κάνει το λάθος να μην προχωρήσει σε αρκετή σύσφιξη ή να χαλαρώσει πολύ γρήγορα τη νομισματική πολιτική. Αν δεν συσφίξουμε αρκετά, ο πληθωρισμός θα εδραιωθεί, προειδοποίησε. Σε περίπτωση που η Fed συσφίξει υπερβολικά τη νομισματική πολιτική, έχει τα εργαλεία να απαντήσει, πρόσθεσε.
«Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να κατεβαίνει σημαντικά και μια καλή ένδειξη για αυτό θα ήταν να δούμε μια σειρά πτωτικών μηνιαίων μετρήσεων. Αλλά ποτέ δεν το θεώρησα αυτό ως ένα κατάλληλο κριτήριο για την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων» σημείωσε.

Ανέφερε πάντως ότι θα ήταν κατάλληλο για τη Fed να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων στην επόμενη ή στη μεθεπόμενη συνεδρίαση. «Δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση» πρόσθεσε.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις οδήγησαν σε θεαματική ανατροπή του σκηνικού, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταβαραθρώνονται. Όπως σχολίασε Bespoke, ήταν τα χειρότερα τελευταία 90 λεπτά μιας ημέρας της Fed στην ιστορία.
Με την Fed τα έβαλε η Elliott Management, ένα από τα πιο ισχυρά hedge funds στον κόσμο, καθώς τη θεωρεί υπεύθυνη για τον «υπερπληθωρισμό» με τον οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος. Η εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα, η οποία ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Paul Singer και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 56 …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss