Wanda Rutkiewicz: Ποια είναι η γυναίκα που τιμάει η Google με doodle

Ποιο ήταν το κατόρθωμα της

Την Πολωνέζα ορειβάτισσα, Wanda Rutkiewicz, τιμάει σήμερα μεdoodle doodle η Google. Η Wanda Rutkiewicz έγινε περισσότερο γνωστή για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κατακτήσει επιτυχημένα την κορυφή K2 (με ύψος κορυφής 8.611 μέτρα το Κ2 είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή, μετά το Έβερεστ).

Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1943 και ήταν παιδί μιας πολωνικής οικογένειας στο χωριό Plungiany, που σήμερα αποτελεί τμήμα της Λιθουανίας.

Ήταν το 1978, όταν η ίδια κατέκτησε την κορυφή του βουνού Έβερεστ και το όνομά της γράφτηκε στην ιστορία ως η τρίτη γυναίκα που ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Γεννήθηκε στο Πλανγκέ της Λιθουανίας, από πολωνική οικογένεια. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετακινήθηκαν εκείνη και η οικογένειά της στην Πολωνία, όπου έμειναν στη Βαρσοβία.

Αργότερα σπούδασε και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ, λαμβάνοντας τον πτυχίο του ηλεκτρολόγου μηχανικού.

Μετά την αποφοίτησή της ξεκίνησε την ορειβασία, ξεκινώντας από τα βουνά Góry Sokole.

Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, έγινε η τρίτη γυναίκα στον κόσμο, η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη και η πρώτη Πολωνέζα που φτάνει την κορυφή του Έβερεστ.

Το 1986, γίνεται η πρώτη γυναίκα που φτάνει την κορυφή K2, πράγμα που το κατάφερε χωρίς βοήθημα οξυγόνου. Δυστυχώς οι δυο συνοδοιπόροι της απεβίωσαν.

Πηγ

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss