WhatsApp vs Telegram vs Signal: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε | TechNode.gr – Εγγύηση στην τεχνολογία

Share the load!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Επί του παρόντος, το WhatsApp είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο με περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα.

Μετά από αυτό, το Telegram αντιστοιχεί σε 400 εκατομμύρια και το Signal αντιστοιχεί σε 10-20 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Κοιτάζοντας τους πρώτους αριθμούς, είναι σαφές ότι το WhatsApp είναι εξαιρετικά δημοφιλές και σχεδόν πανταχού παρόν, ενώ το Telegram πλησιάζει και το Signal φαίνεται ότι μόλις εντάχθηκε στον αγώνα των εκατομμυρίων λήψεων. Τούτου λεχθέντος, οι αριθμοί δεν σας λένε τα πάντα και γι ‘αυτό σας παρουσιάζουμε μια λεπτομερή σύγκριση μεταξύ WhatsApp vs Telegram vs Signal.

Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε αυστηρά τα μοντέλα ασφαλείας και των τριών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων και εξετάζουμε επίσης τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους. Τώρα με όλα αυτά που λέμε, ας δούμε το άρθρο και να μάθουμε ποιος κερδίζει αυτήν τη μάχη.

WhatsApp vs Telegram vs Signal: A Rundown (2021)

Θα συγκρίνουμε αυτούς τους τρεις άμεσους αγγελιοφόρους σε διάφορα μέτωπα: ασφάλεια, δυνατότητες και ιδιοκτησία. Θα συζητήσουμε για όλα όσα παίρνετε και χάνετε επιλέγοντας έναν από αυτούς τους αγγελιοφόρους έναντι των άλλων, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια καλά εκπαιδευμένη επιλογή σχετικά με την εφαρμογή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Όπως πάντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα περιεχομένων για να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενότητα για την οποία θέλετε να διαβάσετε. Πίνακας περιεχομένων

1. Ασφάλεια

Πριν από οτιδήποτε, θα ήθελα να ξεκινήσω πρώτα με την ασφάλεια, καθώς είναι το πιο συζητήσιμο και αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των τριών υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το μοντέλο ασφαλείας του WhatsApp πρώτα σε αυτήν τη μάχη ενάντια στο Telegram και το Signal.

WhatsApp

Ένα πράγμα που σίγουρα έχει το WhatsApp είναι η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Επιπλέον, το E2E στο WhatsApp είναι διαθέσιμο σε κάθε τρόπο επικοινωνίας που επιτρέπει η εφαρμογή. Έτσι, όλα τα μηνύματά σας, οι βιντεοκλήσεις , οι φωνητικές κλήσεις , οι φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο μοιράζεστε είναι κρυπτογραφημένη από άκρη σε άκρη στο WhatsApp.

Αυτό σημαίνει ότι εσείς και ο παραλήπτης είναι τα μόνα άτομα που μπορείτε να διαβάσετε τα μηνύματα που τους στέλνετε. Το WhatsApp δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το περιεχόμενο των μηνυμάτων, των κλήσεων, των φωτογραφιών κ.λπ., διασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια και το απόρρητό σας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το WhatsApp χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο E2E που αναπτύχθηκε από το Open Whisper Systems, το οποίο είναι το όνομα πίσω από το Signal messenger. Αυτό είναι καλό, επειδή το πρωτόκολλο Signal είναι ανοιχτού κώδικα, είναι ευρέως αξιολογημένο από ομοτίμους και θεωρείται γενικά ένα από τα καλύτερα πρωτόκολλα για την εφαρμογή κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο σε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρόλο που όλη η επικοινωνία σας στο WhatsApp χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση E2E, η εταιρεία δεν κρυπτογραφεί αντίγραφα ασφαλείας (cloud και local). Επίσης, δεν κρυπτογραφεί τα μεταδεδομένα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά επικοινωνίας μεταξύ δύο τελικών σημείων. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες κριτικές για το μοντέλο ασφαλείας του WhatsApp. Ενώ τα μεταδεδομένα δεν επιτρέπουν σε κανέναν να διαβάσει τα μηνύματά σας, επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν ποιος και πότε στείλατε μήνυμα σε κάποιον και για πόσο καιρό.

Αλλά αυτό είναι στο πίσω μέρος. Τι γίνεται με τις λειτουργίες ασφαλείας στην πλευρά του WhatsApp που βλέπει ο χρήστης. Λοιπόν, το WhatsApp προσφέρει μια ενσωματωμένη δυνατότητα κλειδώματος εφαρμογών και στις εφαρμογές Android και iOS, ώστε να μπορείτε να κλειδώσετε τις συνομιλίες WhatsApp με βιομετρικά στοιχεία. Επιπλέον, λαμβάνετε υποστήριξη για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) στην εφαρμογή, κάτι που είναι εξαιρετικό και για την ασφάλεια.

κλείδωμα εφαρμογής whatsapp

Συνολικά, το WhatsApp κάνει μια πολύ καλή δουλειά διασφαλίζοντας την ασφάλεια για τους χρήστες του. Τούτου λεχθέντος, το WhatsApp υπέστη μερικούς σημαντικούς εφιάλτες απορρήτου, ειδικά το πρόσφατο ζήτημα με τις ομαδικές συνομιλίες να ευρετηριάζονται στην αναζήτηση Google. Αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί, ωστόσο, δεν ήταν καλή εμφάνιση για την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Telegram

Όσον αφορά την ασφάλεια, το Telegram προσφέρει κάποιες προστασίες στους χρήστες του. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σημεία πόνου στον τρόπο με τον οποίο το Telegram κρυπτογραφεί τα μηνύματά σας και άλλες πληροφορίες. Για ένα, ενώ το Telegram υποστηρίζει κρυπτογράφηση E2E, δεν είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την κρυπτογράφηση E2E στο Telegram είναι να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία μυστικών συνομιλιών.

Τα μηνύματα που αποστέλλονται σε μια μυστική συνομιλία είναι κρυπτογραφημένα στο E2E, κάτι που είναι ωραίο, αλλά οι κανονικές συνομιλίες δεν είναι. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα στη συσκευή σας και στη συνέχεια αποκρυπτογραφούνται στον διακομιστή του Telegram. Και πάλι, τα μηνύματα κρυπτογραφούνται στον διακομιστή και αποστέλλονται στη συσκευή του παραλήπτη για τελική αποκρυπτογράφηση. Όπως μπορείτε να δείτε, σε αυτή τη διαδικασία, το Telegram έχει τα κλειδιά κρυπτογράφησης στην πλευρά του διακομιστή και μπορεί, θεωρητικά, να έχει πρόσβαση στις κανονικές συνομιλίες σας.

μυστική συνομιλία τηλεγράφου

Το Telegram δηλώνει ότι διαχειρίζεται τα κλειδιά αποθήκευσης μηνυμάτων και αποκρυπτογράφησης με έναν τρόπο που κάποιος θα απαιτούσε δικαστικές εντολές από πολλά νομικά συστήματα σε όλο τον κόσμο για να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε από τα δεδομένα σας. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία λέει ότι έχει κοινοποιήσει 0 byte δεδομένων με τρίτους και κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Ακόμα και αν χρησιμοποιείτε μυστικές συνομιλίες, το Telegram χρησιμοποιεί το δικό του ιδιόκτητο πρωτόκολλο κρυπτογράφησης, MTProto, για να κρυπτογραφεί τα μηνύματά σας. Αυτό μπορεί να είναι πολύ καλό, αλλά δεδομένου ότι είναι ένα πρωτόκολλο κλειστού κώδικα, οι ερευνητές ασφαλείας δεν μπορούν να το επαληθεύσουν. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ασφαλείας πιστεύουν ότι η χρήση ενός πρωτοκόλλου ανοιχτού κώδικα και ευρέως αξιόπιστου όπως το πρωτόκολλο σήματος θα ήταν καλύτερη από τη χρήση ενός αποκλειστικού πρωτοκόλλου κρυπτογράφησης κλειστού κώδικα στο Telegram.

κλείδωμα εφαρμογής τηλεγραφήματος

Από την πλευρά των χρηστών, το Telegram, όπως το WhatsApp, προσφέρει επίσης ένα ενσωματωμένο κλείδωμα εφαρμογών. Ωστόσο, η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο είναι εξαιρετικά σπάνια στην εφαρμογή. Οι ομάδες του Telegram δεν είναι κρυπτογραφημένες, επειδή οι μυστικές συνομιλίες υποστηρίζονται μόνο για επικοινωνία ενός χρήστη. Επιπλέον, ο υπολογιστής-πελάτης της Telegram δεν υποστηρίζει κρυπτογράφηση E2E σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα εκτός από macOS.

Είναι σαφές ότι η ασφάλεια του Telegram δεν είναι τόσο ισχυρή όσο το WhatsApp ή το Signal Messenger.

Signal

Το Signal είναι μακράν το καλύτερο όσον αφορά την ασφάλεια, είτε στο πίσω μέρος είτε στην πλευρά της υπηρεσίας που βλέπει ο χρήστης.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Signal χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Signal ανοιχτού κώδικα για την εφαρμογή κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο. Και ακριβώς όπως το WhatsApp, η κρυπτογράφηση E2E καλύπτει όλες τις μορφές επικοινωνίας στο Signal.

Ενώ το WhatsApp κρυπτογραφεί μηνύματα και κλήσεις (και αυτό αρκεί για τους περισσότερους χρήστες), το  Signal προχωρά ένα βήμα παραπέρα και κρυπτογραφεί επίσης τα μεταδεδομένα . Προκειμένου να προστατεύσει το απόρρητο των χρηστών από όλες τις γωνίες, η Signal επινόησε έναν νέο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη και ονομάζεται  Sealed Sender . Βασικά, με το Sealed Sender, κανείς δεν θα μπορεί να γνωρίζει – ούτε καν το Signal – ποιος στέλνει μηνύματα σε ποιους, κάτι που είναι καταπληκτικό.

κλείδωμα οθόνης σήματος

Επιπλέον, έχετε μερικές απίστευτες δυνατότητες απορρήτου στο Signal που θα κάνουν την εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων σας ακόμη πιο ιδιωτική και ασφαλής. Για παράδειγμα, μπορείτε να κλειδώσετε το Signal με κωδικό πρόσβασης ή βιομετρικά στοιχεία. Στη συνέχεια,  υπάρχει 2FA και μια επιλογή για αποκλεισμό στιγμιότυπων οθόνης εντός της εφαρμογής  και της πρόσφατης οθόνης. Και πρόσφατα η  Signal πρόσθεσε μια νέα λειτουργία για να θολώνει  αυτόματα τα πρόσωπα πριν από την αποστολή εικόνων. Είναι ωραίο, έτσι;

Για να μην αναφέρουμε, το Signal από προεπιλογή κρυπτογραφεί όλα τα τοπικά αρχεία με μια τετραψήφια φράση πρόσβασης. Και αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα κρυπτογραφημένο τοπικό αντίγραφο ασφαλείας, τότε μπορείτε να το κάνετε επίσης. Η εφαρμογή υποστηρίζει επίσης κρυπτογραφημένες ομαδικές κλήσεις.

Υπήρξαν πρόσφατα κάποιες αναφορές για την Cellebrite που σπάει την ασφάλεια του Signal. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι ‘αυτό εδώ . Συνολικά, όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, το Signal στέκεται πάνω από το WhatsApp και το Telegram και αυτό το καθιστά την πιο ασφαλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων  μεταξύ των τριών.

2. Χαρακτηριστικά

Προχωρώντας, ας ρίξουμε μια ματιά στις δυνατότητες που προσφέρονται από αυτές τις τρεις εφαρμογές και να δούμε ποια προσφέρει περισσότερο στους χρήστες της.

WhatsApp

Ως επί το πλείστον, το WhatsApp προσφέρει σχεδόν κάθε δυνατότητα που ίσως χρειαστείτε. Λάβετε υποστήριξη για ομαδικές συνομιλίες με έως και 256 μέλη. Μπορείτε επίσης να μεταδώσετε μηνύματα σε πολλές επαφές ταυτόχρονα.

Υπάρχει επίσης υποστήριξη για φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις, τόσο για μεμονωμένους χρήστες όσο και για ομάδες. Ωστόσο, για ομαδικές βιντεοκλήσεις, περιορίζεστε σε 8 χρήστες ανά πάσα στιγμή.

Εκτός από αυτό, το WhatsApp προσφέρει μια ξεχωριστή δυνατότητα που ούτε το Telegram προσφέρει ούτε το Signal. Ναι, μιλάω για το WhatsApp Status (ονομάζεται επίσης Stories). Οι χρήστες λατρεύουν αυτήν τη δυνατότητα καθώς μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στους κλειστούς τους. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό καθιστά το WhatsApp μια  πλατφόρμα κοινωνικών μέσων και όχι μόνο μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων.

μηνύματα μετάδοσης whatsapp

Προχωρώντας, μπορείτε να μοιραστείτε όλα τα είδη αρχείων στο WhatsApp, αλλά υπάρχουν όρια μεγέθους αρχείου που πρέπει να τηρείτε. Για φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία ήχου, το όριο είναι 16 MB. Ωστόσο, τα έγγραφα μπορούν να είναι έως 100 MB. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε τη ζωντανή τοποθεσία με τις επαφές σας και είμαι βέβαιος ότι πολλοί χρήστες θεωρούν χρήσιμη αυτήν τη λειτουργία.

Και δεδομένου ότι το WhatsApp προορίζεται για γενικούς χρήστες, προσφέρει απρόσκοπτη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά λειτουργιών μέσω  υπηρεσιών cloud όπως το Google Drive και το iCloud. Και το καλύτερο είναι ότι το αντίγραφο ασφαλείας του cloud είναι εντελώς δωρεάν. Για να μην αναφέρουμε, το WhatsApp υποστηρίζει επίσης σκοτεινή λειτουργία.

Telegram

Ενώ το WhatsApp προσφέρει τις περισσότερες από τις δυνατότητες που χρειάζεστε, το Telegram είναι βασικά υπερφορτωμένο με δυνατότητες . Η εφαρμογή προσφέρει τόσες πολλές δυνατότητες που είναι απίστευτη. Παρόμοια με το WhatsApp, έχετε τα βασικά στοιχεία όπως συζητήσεις, ομαδικές συνομιλίες και κανάλια. Ωστόσο, σε αντίθεση με το όριο των 256 μελών του WhatsApp, το Telegram προσφέρει υποστήριξη για ομάδες με έως και 200.000 μέλη!

Προσφέρει επίσης πολλές λειτουργίες για συγκεκριμένες ομάδες, όπως bots, δημοσκοπήσεις, κουίζ, hashtag και πολλά άλλα που μπορούν να κάνουν τις ομαδικές εμπειρίες πολύ πιο διασκεδαστικές.

Η εφαρμογή προσφέρει επίσης μοναδικές λειτουργίες, όπως μια λειτουργία αυτοκαταστροφικών μηνυμάτων, η οποία είναι εξαιρετική εάν στέλνετε μηνύματα που δεν θέλετε να παραμείνουν στη συσκευή του παραλήπτη για πάντα. Λάβετε επίσης υποστήριξη για την επεξεργασία απεσταλμένων μηνυμάτων, μαζί με λειτουργίες όπως ο προγραμματισμός μηνυμάτων , η κοινή χρήση μη συμπιεσμένων μέσων, τα θέματα και πολλά άλλα.

κανάλια τηλεγραφημάτων

Το Telegram προσφέρει επίσης απίστευτη λεπτομερή υποστήριξη σε σχέση με τις ειδοποιήσεις που λαμβάνετε από την εφαρμογή. Επιπλέον, το όριο μεγέθους για την κοινή χρήση αρχείων στο Telegram είναι ένα επιβλητικό 1,5 GB.

Μέχρι πριν από λίγο, το Telegram δεν προσέφερε βιντεοκλήσεις. Ωστόσο, η εφαρμογή υποστηρίζει πλέον φωνητικές και βιντεοκλήσεις σε συσκευές Android και iOS, κάτι που είναι υπέροχο επειδή η υποστήριξη βιντεοκλήσεων ήταν μια μεγάλη παράλειψη από την εφαρμογή.

Signal

Ενώ το Signal κερδίζει εύκολα το Telegram και το WhatsApp όταν πρόκειται για την ασφάλεια, υπολείπεται των χαρακτηριστικών που προσφέρει. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια μεγάλη δυνατότητα που λείπει που μπορεί να σας εμποδίσει να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή.

Έχετε ασφαλή μηνύματα, φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις και όλες οι επικοινωνίες είναι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο. Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε ομάδες, ωστόσο, δεν έχετε την επιλογή να μεταδώσετε μηνύματα σε πολλές επαφές ταυτόχρονα. Επιπλέον, η Signal πρόσθεσε πρόσφατα υποστήριξη για ομαδικές κλήσεις, κάτι που έλειπε από την εφαρμογή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έχετε δυνατότητες όπως εξαφανίσεις μηνυμάτων παρόμοια με μηνύματα αυτοκαταστροφής του Telegram και δυνατότητα αποστολής εφάπαξ εικόνας με δυνατότητα προβολής. Για μένα, το καλύτερο χαρακτηριστικό του Signal είναι το “Note to Self”. Σε αντίθεση με το WhatsApp, δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε μια ομάδα ενός μέλους για να στείλετε σημειώσεις στον εαυτό σας. Στο Signal, η λειτουργία είναι διαθέσιμη εγγενώς και μπορείτε να καταγράψετε τις σκέψεις και τις ιδέες σας ενώ στέλνετε μηνύματα με τους φίλους και την οικογένειά σας.

χαρακτηριστικά σήματος

Εκτός από αυτό, το Signal σας επιτρέπει να μεταδίδετε φωνητικές κλήσεις στους διακομιστές του, ώστε η ταυτότητά σας να παραμένει κρυμμένη από τις επαφές σας. Το χαρακτηριστικό είναι κάπως παρόμοιο με αυτό που κάνει το VPN. Το Signal προσφέρει επίσης μια ενσωματωμένη επιλογή για απόκρυψη της διεύθυνσης IP σας. Επιπλέον, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το πληκτρολόγιο ανώνυμης περιήγησης κατά την πληκτρολόγηση στο Signal, να εφαρμόσετε σκοτεινή λειτουργία, να διαγράψετε παλιά μηνύματα  με μία διαδρομή και, φυσικά, να θολώσετε πρόσωπα και προσωπικές πληροφορίες από εικόνες χρησιμοποιώντας τον  ισχυρό επεξεργαστή φωτογραφιών του .

Υπάρχουν επίσης emoji και μερικά αυτοκόλλητα απορρήτου, αλλά είναι πολύ περιορισμένα σε σύγκριση με το WhatsApp και το Telegram. Συνολικά, το Signal διαθέτει μερικές από τις καλύτερες δυνατότητες απορρήτου, αλλά μπορεί να υπολείπεται για χρήστες που θέλουν ατελείωτες επιλογές προσαρμογής. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες του Signal από το άρθρο μας σχετικά με τις  καλύτερες συμβουλές και κόλπα Signal.

3. Ιδιοκτησία

Ενώ όλα αφορούσαν την ασφάλεια και τις δυνατότητες, τώρα πρέπει να συζητήσουμε την ιδιοκτησία και των τριών πλατφορμών: WhatsApp, Telegram και Signal. Η ιδιοκτησία είναι σημαντική επειδή μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν έσοδα από τα δεδομένα των χρηστών και σας επιτρέπει να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

WhatsApp

Το WhatsApp ανήκει στο Facebook και ενώ για αρκετό καιρό η εταιρεία είχε καταφέρει να διατηρήσει το WhatsApp τουλάχιστον λιγότερο ενοχλητικό στην προσωπική σας ζωή σε σύγκριση με την ομώνυμη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, αυτό αλλάζει τώρα.

Το WhatsApp έχει μια νέα πολιτική απορρήτου τώρα και είναι τρομακτικό. Βασικά, η εφαρμογή θα μοιράζεται τώρα δεδομένα με την οικογένεια εφαρμογών facebook για καλύτερη στόχευση διαφημίσεων. Μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα στο άρθρο μας σχετικά με τη νέα πολιτική απορρήτου του WhatsApp .

Δεν είναι μόνο αυτό, καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του WhatsApp στο Facebook, υπήρξαν πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με την εταιρεία που σπάει την κρυπτογράφηση και δημιουργεί backdoors για κυβερνητικές υπηρεσίες.

Υπάρχουν επίσης αναφορές σχετικά με τις διαφημίσεις στο WhatsApp που γίνονται πραγματικότητα νωρίτερα και όχι αργότερα. Αυτό δίνει στο Facebook ακόμη περισσότερα κίνητρα για τη δημιουργία εσόδων από τα δεδομένα σας στο WhatsApp. Επιπλέον, δεδομένου ότι το WhatsApp δεν κρυπτογραφεί μεταδεδομένα, το Facebook μπορεί εύκολα να το χρησιμοποιήσει για να παρακολουθεί τη συμπεριφορά σας.

Δυστυχώς, αυτό είναι το Facebook για το οποίο μιλάμε και δεν νομίζω ότι πρέπει να επισημάνω την απόλυτη ανικανότητα (ή απροθυμία) του Facebook να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών ή να παράσχει οποιαδήποτε προστασία. Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει με μεγάλη λεπτομέρεια από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica .

Telegram

Ερχόμενοι στο Telegram, κυκλοφόρησε το 2013 από τον Nikolai Durov και τον μικρότερο αδερφό του, Pavel Durov. Και οι δύο προέρχονται από τη Ρωσία και επί του παρόντος βρίσκονται σε αυτοεπιβαλλόμενη εξορία. Ο Πάβελ Ντάροφ απολύθηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος ενός ρωσικού ιστότοπου κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού αρνήθηκε να παραδώσει δεδομένα ουκρανών διαδηλωτών στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας.

Ιδιοκτησία τηλεγραφήματος

Pavel durov

Εκτός από αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, ο  Πάβελ Ντάροφ έχει λάβει ηγετική θέση ενάντια στη λογοκρισία  και την κυβερνητική παρέμβαση. Κοιτάζοντας την ιστορία που οδήγησε στην ανάπτυξη του Telegram, θα έλεγα ότι εμπνέει εμπιστοσύνη. Ωστόσο, το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης κλειστού κώδικα και η προαιρετική υποστήριξη E2E αφήνουν το χώρο για περισσότερη διαφάνεια και βελτίωση.

Signal

Τέλος, το Signal ανήκει στο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Signal που διευθύνεται από την κρυπτογράφο Moxie Marlinspike και τον Brian Acton. Η Moxie Marlinspike χρησιμοποιούσε το Open Whisper Systems – το πνευματικό παιδί πίσω από το πρωτόκολλο Signal. Αφού γνώρισε τον Brian Acton το 2018, ίδρυσαν μια νέα συμμαχία που ονομάζεται  Signal Foundation. Τώρα χρηματοδοτεί πλήρως την ανάπτυξη του Signal messenger . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Brian Acton ήταν ο συνιδρυτής του WhatsApp. Ωστόσο, εγκατέλειψε την εταιρεία 3 χρόνια μετά την απόκτηση του Facebook.

Ιδιοκτησία σήματος WhatsApp έναντι Telegram έναντι σήματος

Moxie Marlinspike / Εικόνα: TechCrunch

Τώρα, επιβλέπει την ανάπτυξη του Signal μαζί με τον Moxie Marlinspike. Πολλοί άνθρωποι με υψηλές πτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Edward Snowden, του αμερικανικού καταγγέλλοντος Ο Jack Dorsey, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, και άλλοι υποστηρίζουν το Signal. Επιπλέον, η Signal έχει λάβει κορυφαίες βαθμολογίες στην κάρτα αποτελεσμάτων ασφαλούς μηνύματος του EFF, καθιστώντας την την πιο ασφαλή πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το Signal εκτελείται από δωρεές και επιχορηγήσεις, σε περίπτωση που αναρωτιέστε πώς κερδίζει χρήματα. Στην πραγματικότητα, μπορείτε επίσης να κάνετε δωρεά στο Signal για να χρηματοδοτήσετε τη μελλοντική του ανάπτυξη.

Η ετυμηγορία: WhatsApp vs Telegram vs Signal

Μετά από όλη αυτή τη συζήτηση, είναι σαφές και προφανές ότι το Signal είναι πολύ ασφαλές και ιδιωτικό. Εάν το απόρρητο είναι απόλυτα σημαντικότερο στις προτεραιότητές σας, το Signal είναι ο τρόπος που σας ταιριάζει. Το WhatsApp είναι εξαιρετικό όσον αφορά την κρυπτογράφηση E2E. Ωστόσο, με τη νέα πολιτική απορρήτου, δυσκολεύομαι πλέον να προτείνω το WhatsApp σε κανέναν.

Από την άλλη πλευρά, το messenger Telegram μπορεί να μην είναι το καλύτερο όσον αφορά την ασφάλεια. Ωστόσο, προσφέρει πολλές δυνατότητες που είναι αρκετές για να κάνουν κάθε διαχειριστή ομάδας να στριμώξει. Επιπλέον, αποκτάτε κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο στο Telegram, αν και περιορίζεται σε μυστικές συνομιλίες.

Για να συνοψίσω τα πάντα, θα πρότεινα να πάτε με το Telegram εάν θέλετε περισσότερες δυνατότητες από το μέσο messenger Μπορείτε να εξετάσετε το Signal εάν αναζητάτε τις βασικές δυνατότητες ανταλλαγής μηνυμάτων και κλήσεων μαζί με υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Ωστόσο, το WhatsApp φαίνεται πιο ζοφερή από ποτέ με τη νέα ενημέρωση πολιτικής.

Share the load!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss