Ξόδεψε 16 εκατ. για ψώνια και ώρα πρέπει να εξηγήσει που τα βρήκε

Ξόδεψε περί τα 16 εκατ. λίρες για ψώνια στα Harrods του Λονδίνου μέσα σε δέκα χρόνια (ήτοι περί τις 4.000 λίρες σε καθημερινή βάση). Μόνο σε μία μέρα ξόδεψε 150.000 λίρες για να αγοράσει κοσμήματα και πάλι στο ίδιο πολυκατάστημα,ενώ είχε στο όνομά της τουλάχιστον 35 πιστωτικές κάρτες. Και ο τραπεζίτης σύζυγός της βρίσκεται στη φυλακή για υπεξαίρεση.

Ήταν θέμα χρόνου να κινήσει τις υποψίες των βρετανικών αρχών, που στο πρόσωπό της βρήκαν το “λαβράκι” που επιθυμούσαν να πιάσουν για την εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η Zamira Hajiyeva από το Αζερμπαϊτζάν είναι το πρόσωπο της ημέρας στην Μεγάλη Βρετανία.

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στις αρχές Οκτωβρίου στα βρετανικά ΜΜΕ. Η Υπηρεσία για τα Οικονομικά Εγκλήματα (NCA) εντόπισε τις “ύποπτες” υπέρογκες δαπάνες της συζύγου ενός πρώην τραπεζίτη. Λόγω της βρετανικής νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων, οι αρχικές ανακοινώσεις ήταν φειδωλές, όπως λ.χ. ότι δεν πρόκειται για τραπεζίτη από χώρα – μέλος της ΕΕ. Η γυναίκα έχασε την Τετάρτη μια σημαντική για αυτήν μάχη, αφού βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι τα στοιχεία της θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν καθώς το κοινό πρέπει να έχει πλήρη και σφαιρική εικόνα για την υπόθεση.

Οι πανάκριβες αγορές της 55χρονης δεν ήταν το μόνο που κίνησε την περιέργεια των αρχών. Η γυναίκα αγόρασε επίσης μία πολυτελή κατοικία αξίας 11,5 εκατ. λιρών (φυσικά κοντά στα Harrods), δικό της γήπεδο γκολφ, ενώ διέθετε και ιδιωτικό τζετ για τις μετακινήσεις της.

Οι πιστωτικές κάρτες με τις οποίες πραγματοποιούσε τις αγορές της είχαν όλες εκδοθεί από κρατική τράπεζα του Αζερμπαϊτζάν, την International Bank of Azerbaidjan. Της οποίας πρόεδρος ήταν ο σύζυγός της, ο Jahangir Hajiyev, ο οποίος βρίσκεται σε φυλακή στο Μπακού έχοντας καταδικαστεί για υπεξαίρεση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο 57χρονος άνδρας διετέλεσε πρόεδρος της τράπεζας από το 2001 έως και το 2015, οπότε και παραιτήθηκε αφού στη συνέχεια έσκασε το σκάνδαλο που τον οδήγησε στη φυλακή. Παρά τον πενταψήφιο μισθό του, η περιουσία του αποτιμήθηκε σε 56 εκατ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Jahangir Hajiyev θεωρούταν διακεκριμένος τραπεζίτης, γνωστός στις διεθνείς αγορές, δίνοντας διαλέξεις ακόμη και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Τι μέλλει γενέσθαι τώρα; Η Zamira Hajiyeva πρέπει να δώσει λεπτομερείς και αναλυτικές απαντήσεις για το που βρήκε τα λεφτά με τα οποία χρηματοδοτούσε το χλιδάτο τρόπο ζωής της. Βάσει της νέας νομοθεσίας για τον “ανεξήγητο πλούτο”, η οποία καλύπτει και άτομα εκτός ευρωπαϊκού χώρου που ζουν ή επενδύουν στη Βρετανία και θεωρούνται ύποπτα απάτης, δωροδοκίας ή δεν μπορούν να εξηγήσουν την προέλευση της περιουσίας τους, αν δεν το πράξει κινδυνεύει να χάσει όλα όσα απέκτησε επί βρετανικού εδάφους, μεταξύ των οποίων και το πολυτελές σπίτι της…

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss