Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι σχολιάζουν οι ειδικοί υγείας;

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες, μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή προστίμου και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών. Σήμερα, δε αρκετοί ειδικοί – καθηγητές υγείας κτλ. – θέλησαν να σχολιάσουν αυτή την απόφαση του κ. Μητσοτάκη που αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου Covid-19.

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Δεν υπάρχει δημοκρατικό δικαίωμα στον θάνατο»

Στον απόηχο του νέου αυτού μέτρου που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, ουκ ολίγοι απ’ τους ειδικούς έσπευσαν να σχολιάσουν. Ειδικότερα, ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σχολίασε επ’ αυτού: «Δεν υπάρχει δημοκρατικό δικαίωμα στον θάνατο ιδίως αν προκαλώ τον θάνατο και στον άλλον».

Και συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Για αυτό το κράτος μας λέει να φοράμε ζώνη ασφαλείας θέλουμε δεν θέλουμε. Έτσι με προστατεύει και μου βάζει πρόστιμο αν δεν φοράω. Aν πετύχουμε με την υποχρεωτικότητα και εμβολιαστούν οι 60ρηδες και άνω, η εικόνα της πανδημίας της χώρας μας θα αλλάξει τελείως».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το 90% των θανάτων που έχει συμβεί μέχρι τώρα στη χώρα μας είναι στην ηλικία των 60 ετών και άνω, ενώ πρόσθεσε: «Aν αυτοί οι άνθρωποι ήταν προστατευμένοι πλήρως θα είχαμε γλιτώσει το 90% των θανάτων και θα είχαμε γλιτώσει ένα αντίστοιχο ποσοστό των διασωληνωμένων που ασκούν πίεση στο Ε.Σ.Υ.».

Επιπλέον, ο καθηγητής επισήμανε ότι το πρόστιμο στους άνω των 60 ετών είναι ένα μέτρο που ελήφθη ορθώς, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα σταματήσει τον κορονοϊό από το να κυκλοφορεί, αλλά θα μειώσει την πίεση στο σύστημα η υγείας. Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε επίσης: «Πρέπει όλοι οι Έλληνες να εμβολιαστούμε για να σταματήσει ο ιός να κυκλοφορεί άρα πρέπει και οι άλλες ηλικίες να ακολουθήσουν με πολύ μαζικότερο εμβολιασμό».

Όσον αφορά στην ανησυχία που επικρατεί για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι υπάρχει έλλειψη στέρεων επιστημονικών δεδομένων, ενώ εκτίμησε ότι μέσα σε δυο εβδομάδες θα τα έχουμε στα χέρια μας τα πρώτα στοιχεία από τα εργαστήρια.

Τέλος, πρόσθεσε όμως ότι αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, είναι τρομερά προστατευμένος ακόμα και απέναντι στην Όμικρον.

εμβόλιο Covid-19
© pexels

Νίκος Τζανάκης: «Ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του»

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του, στο γιατί η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας άνω τον 60 ετών. Συγκεκριμένα, αυτή την απόφαση την χαρακτήρισε «δύσκολη», κι όπως είπε «έρχεται επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου».

«Το Νοέμβριο είχαμε 2.145 θανάτους. Από αυτούς τους θανάτους, οι 1.785 ήταν θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Αν πάμε πάνω από την ηλικία των 60 ετών προσεγγίζουν το 91%. Εννέα στους 10 ανθρώπους οι οποίοι προσβάλλονται και διασωληνώνονται ή πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών. Από αυτούς, το 90% είναι ανεμβολίαστοι. Αν αυτοί οι άνθρωποι εμβολιαστούν στο 100% ή κοντά στο 99%, οι θάνατοι θα πέσουν 7 με 8 φορές», είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι θα έπρεπε αυτή η απόφαση να είχε παρθεί πιο νωρίς, αλλά η εξίσωση αυτή είναι πολύ δύσκολη. Φαίνεται πως ο Έλληνας χρειάζεται πρόστιμο όταν γίνεται κάτι για το καλό του. Είναι δύσκολη απόφαση, όμως πρέπει να στηριχτεί από όλες τις κοινωνικές ομάδες».

Σχετικά με την επέκταση του μέτρου σε άλλες κατηγορίες, όπως το Δημόσιο, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως είναι μία απόφαση που πρέπει να ληφθεί, ωστόσο θα δημιουργήσει πρακτικό πρόβλημα ή και θέματα εθνικής ασφάλειας. «Μπορεί να δημιουργηθεί θέμα λειτουργίας του κράτους, όπως συνέβη και με τους υγειονομικούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Επίσης, ο καθηγητής υπογράμμισε πως «το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει λοιπά περιστατικά που δεν έχουν σχέση με τον Covid, όπως για παράδειγμα ασθενείς με καρκίνο».

εμβόλιο Κορονοϊού
© Unsplash

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Πινοσετικής έμπνευσης χαράτσι»

Στην αντίπερα όχθη,θα βρούμε τον Γρηγόρης Γεροτζιάφα και την ανάρτηση του στο Twitter αναφορικά με αυτό. Ειδικότερα, ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας σε ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για «πινοσετικής έμπνευσης χαράτσι».

Ο κ. Γεροτζιάφας έγραψε: «Άκου 100€ τον μήνα πρόστιμο! Για αυτό έγραφε ο Σκέρτσος για τους ηλικιωμένους χθες. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό είναι πινοσετικής έμπνευσης χαράτσι και ατομική ευθύνη μέχρι να δύσει ο ήλιος. Μπλέξαμε».

Τέσσερα βασικά ερωτήματα για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών

  • Πώς ξέρει το κράτος αν έχω εμβολιαστεί;

Μέσω του ΑΜΚΑ μπορεί να δει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί με μια διασταύρωση από την ΑΑΔΕ που διαθέτει τα στοιχεία όλων των πολιτών και με βάση την ηλικία θα βρεθούν όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για πρώτη δόση.

  • Πώς επιβάλλεται το πρόστιμο;

Η ΑΑΔΕ θα στέλνει τα στοιχεία στην εφορία κι έτσι θα βεβαιώνεται κάθε μήνα ένα πρόστιμο 100 ευρώ στους 60+ που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση.

  • Τι γίνεται με όσους εξαιρούνται από τον εμβολιασμό;

Ένας μεγάλος αριθμός που εξαιρούνται από τον εμβολιασμό, έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες κι έχουν όλα τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να κάνουν το εμβόλιο αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Όσοι δεν το έχουν κάνει, θα πάνε στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, θα καταθέσουν τα χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο και από τον γιατρό τους και θα πάρουν την απαλλαγή εφόσον δικαιολογείται

  • Πώς θα γίνει η προμήθεια των self test;

Ο πολίτης θα πηγαίνει στο φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ του, θα το δηλώνει και θα παίρνει δωρεάν το σελφ τεστ του για το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου και άλλο ένα για το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου.

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss