Ζακ Τατί: Ο ανανεωτής της κινηματογραφικής κωμωδίας

Ο Ζακ Τατί (Jacques Tati) ήταν γάλλος μίμος, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Παρότι γύρισε μόνο έξι ταινίες μεγάλου μήκους, συγκαταλέγεται στους μεγάλους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τις κωμικές παντομίμες του, αλλά η κύρια συνεισφορά του ήταν στην ανανέωση της κινηματογραφικής κωμωδίας. Παρουσίασε ένα νέο ύφος, απαλλαγμένο ως επί το πλείστον από τον κωμικό λόγο και προσανατολισμένο περισσότερο προς τα οπτικά γκανγκ και τη σωματική κίνηση. Ο ήρωάς του ήταν ο κύριος Ιλό, ένας ευφάνταστος και απροσάρμοστος στην τεχνολογία ανθρωπάκος, με παπιγιόν, τρουά-καρ παντελόνι, αδέξιες αντιδράσεις και ποιητικές αντιλήψεις.
Πρώτα βήματα ως μίμος και ηθοποιός

Ο Ζακ Τατί γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1907 στο προάστιο Λε Πεκ του Παρισιού. Ήταν εγγονός του πρεσβευτή της τσαρικής Ρωσίας στη Γαλλία και το πραγματικό του όνομα ήταν Ζακ Τατισέφ.
Το καλλιτεχνικό του ταλέντο φανερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ύστερα από μια σύντομη διαδρομή ως παίκτης του ράγκμπι. Από το 1931 άρχισε να εμφανίζεται ως μίμος και ηθοποιός σε βαριετέ και μιούζικ χολ. Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην πρώτη του ταινία, τη μικρού μήκους «Οscar, Champion de Tennis» («Όσκαρ, Πρωταθλητής του τένις»). Στη συνέχεια έγραψε και πρωταγωνίστησε σε κινηματογραφικές κωμωδίες που θυμίζουν τις αμερικανικές κωμωδίες της δεκαετίας του 1920, των αδελφών Μαρξ και του Τσάρλι Τσάπλιν.
«Μέρα γιορτής» και βράβειο για το σενάριο
Το 1949 γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Μέρα γιορτής» («Jour de fete»), που αφηγείται την κωμική ιστορία ενός ταχυδρόμου που προσπαθεί να δώσει ζωή …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss