Οι μπανάνες πεθαίνουν και οι επιστήμονες αναζητούν αντίδοτο!

Ομάδα ερευνητών ψάχνει στις ζούγκλες στην Παπούα Νέα Γουινέα μαζί με ντόπιους σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κάποιο άγνωστο είδος του δημοφιλέστερου φρούτου στον κόσμο, της μπανάνας, με αντισώματα στην αρρώστια που τις σκοτώνει!

Υπάρχουν περίπου 1.500 ποικιλίες μπανάνας αλλά κάποιες έχουν υφή και γεύση που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη ενώ άλλες σαπίζουν γρήγορα και έτσι δεν προτιμώνται από τους αγρότες για καλλιέργεια.

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο αρχικηπουρός του Δούκα του Ντέβονσαϊρ στην Αγγλία δημιούργησε μια νέα ποικιλία μπανάνας που έλαβε την ονομασία Cavendish. Η ποικιλία αυτή έγινε τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα δημοφιλής και αυτή την στιγμή αποτελεί την κυρίαρχη ποικιλία μπανάνας στον πλανήτη. Οι μπανάνες Cavendish έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και δεν σαπίζουν γρήγορα γεγονός που τις έκανε ιδανικές ως εξαγωγικό εμπορικό προϊόν. Υπολογίζεται ότι η μισή ετήσια παγκόσμια παραγωγή μπανάνας, περίπου 55 εκατ. τόνοι, είναι μπανάνες Cavendish.

 Ομως πρόσφατα έκανε την εμφάνιση του στις καλλιέργειες μπανανών Cavendish στην Ασία ο μύκητας Fusarium ο οποίος επιτίθεται στις ρίζες του φυτού. Ο μύκητας επί της ουσίας καταστρέφει τις άμυνες του φυτού απέναντι σε ασθένειες. Γρήγορα ο μύκητας μεταφέρθηκε στην Αφρική, την Αυστραλία και την Μέση Ανατολή καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις περισσότερες καλλιέργειες. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times ειδικοί αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου ο μύκητας να περάσει τον Ατλαντικό και να βρεθεί στην Κολομβία, τον Ισημερινό και την Κόστρα Ρίκα.«Το νέο στέλεχος του Fusarium επεκτείνεται ταχύτατα. Επειδή ζούμε σε ένα μικρό κόσμο πλέον είναι θέμα χρόνου ο μύκητας να φτάσει στην Νότιο Αμερική και τότε όλη η παγκόσμια παραγωγή της μπανάνας Cavendish θα καταστραφεί» υποστηρίζει ο εξελικτικός βιολόγος Στίβεν Γιάνσενς στον Βοτανικό Κήπο Meise στο Βέλγιο και μέλος της ερευνητικής ομάδας στην Παπούα Νέα Γουινέα. Οι ερευνητές αναζητούν τα ίχνη της καταγωγής της Cavendish αναζητώντας και μελετώντας άγριες ποικιλίες μπανάνας οι οποίες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από επιδημίες και επικίνδυνους μύκητες και βακτήρια.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η προσπάθειά τους είναι παρόμοια με εκείνη που κάνουν οι γιατροί για να εντοπίσουν ανθρώπους με ανοσία στον ιό HIV ώστε να εντοπίσουν αντισώματα για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο. «Αν βρούμε μια μπανάνα με ανθεκτικότητα στον συγκεκριμένο μύκητα τότε και οι απόγονοι της θα έχουν την ίδια ανοσία. Στόχος δεν είναι να βρούμε μόνο ένα αντικαταστάτη της Cavendish αλλά ποικιλίες ανθεκτικές που θα μπορούν να καλλιεργούνται σε περιοχές που οι μπανάνες αποτελούν το βασικό είδος διατροφής» αναφέρει ο Γιάνσενς.  Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ασθένεια απειλεί την παγκόσμια παραγωγής μπανάνας. Ανάλογη κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο είχε υπάρξει και την δεκαετία του 1950 όταν η δημοφιλέστερη ποικιλία εκείνης της εποχής η Gros Michel κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από ένα άλλο στέλεχος του μύκητα Fusarium. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 70 εκατ. δολάρια την προσπάθεια ανάπτυξης νέων ανθεκτικών στις ασθένειες ποικιλιών μπανάνας.

 

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss