Βόρεια Κορέα: Σε τεντωμένο σκοινί η οικονομία μετά το απότομο «διαζύγιο» με την Κίνα λόγω κορονοϊού

Την ανάγκη ανασχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής της αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα μετά τον εκτροχιασμό της οικονομίας της λόγω των ακραίων μέτρων που πήρε με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Όπως επισημαίνει το CNNi, o Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να έχει εκτροχιάσει την οικονομία της Βόρειας Κορέας μέσω ενός αυστηρότατου σχεδίου αποτροπής της πανδημίας, κλείνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη σχεδόν αδιαπέραστα σύνορά της, κόβοντας σχεδόν κάθε εμπορική συναλλαγή με την Κίνα, ακόμη και εκτελώντας –όπως φημολογείται- κάποιους αξιωματούχους του τελωνίου επειδή δεν κατάφεραν να χειριστούν κατάλληλα κάποια από τα εισαγόμενα αγαθά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο το Πεκίνο εξήγαγε στην Πιονγιάνγκ αγαθά αξίας μόλις 253.000 δολαρίων, μία πτώση της τάξης του 99% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσαν οι τελωνιακές υπηρεσίες της Κίνας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας και στην ουσία η μοναδική οικονομική γραμμή ζωής για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς πρακτικά η χώρα δεν εισάγει σχεδόν από πουθενά αλλού.

Τα νέα τελωνειακά στοιχεία, εάν είναι ακριβή, δείχνουν ότι ο Κιμ φαίνεται να είναι πρόθυμος να αντισταθμίσει – ή ακόμη και να διακόψει – το εμπόριο με την Κίνα για να αποτρέψει την είσοδο του ιού στη Βόρεια Κορέα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι διακινδυνεύει τον εφοδιασμό με τρόφιμα και καύσιμα της χώρας. Η κίνηση είναι ακόμη πιο ακραία, δεδομένου ότι η ηπειρωτική Κίνα αναφέρει μόνο λίγα κρούσματα κάθε μέρα.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss