Είναι τα όσπρια η καλύτερη επιλογή πρωτεΐνης στις σαλάτες;

Οι σαλάτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής αλλά και του οικογενειακού τραπεζιού. Το κέντρο του τραπεζιού και το πιάτο από το οποίο όλοι θα σερβιριστούν πριν το κυρίως πιάτο.

Τι περιέχουν

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Πολλά άτομα τις αποφεύγουν, καθώς νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά χορταστικές ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη. Ή ακόμα χειρότερα επειδή δεν έχουν μάθει να τις καταναλώνουν. Οι σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα εάν φροντίσουμε να περιέχουν την κατάλληλη ποικιλία συστατικών, γεύσεων αλλά και ποσότητα πρωτεΐνης. Αν προσέξουμε τα παραπάνω, η σαλάτα θα είναι σίγουρα χορταστική!

Ένας τρόπος για να γίνει η σαλάτα πιο χορταστική, χωρίς να θυσιαστεί η θρεπτική της αξία και χωρίς να αυξηθεί η θερμιδική της πυκνότητα με dressings, κρουτόν, τυρί, λάδι, είναι η προσθήκη οσπρίων.

Τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων, συστατικά που αυξάνουν τον κορεσμό και μας κάνουν να νιώθουμε ότι
έχουμε καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και δεν περιέχουν χοληστερόλη. Ως εκ τούτου, αποτελούν ιδανική επιλογή για άτομα που ακολουθούν δίαιτα ελεγχόμενη σε λιπαρά ή/και χοληστερόλη ή γενικότερα επιθυμούν να ελαττώσουν την πρόσληψη λιπών από τη διατροφή τους.

Γιατί τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για τις σαλάτες;

Τα όσπρια είναι η εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για τις σαλάτες για τους ακόλουθους
λόγους:

  1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια ρεβίθια περιέχουν περίπου 19 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  2. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια φακές περιέχουν περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών.
  3. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για παράδειγμα, 100 γραμμάρια φασόλια περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια λιπαρών.
  4. Δεν περιέχουν χοληστερόλη.
  5. Είναι οικονομικά.

Πώς ενσωματώνονται τα όσπρια στις σαλάτες;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενσωματώσετε τα όσπρια στις σαλάτες σας. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε μια απλή σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα και κρεμμύδι ή να τα συνδυάσετε με άλλα λαχανικά, όπως αγγούρι, πιπεριά, καρότο και καλαμπόκι. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε τα όσπρια σε μια σαλάτα με ρύζι, κινόα ή πλιγούρι.

Συμπέρασμα

Τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων, τα οποία συμβάλλουν στην αίσθηση κορεσμού. Επιπλέον, τα όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά και δεν περιέχουν χοληστερόλη. Ως εκ τούτου, αποτελούν ιδανική επιλογή σαλάτας για άτομα που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss