ΗΠΑ: Επεκτείνουν τη Συνθήκη START με τη Ρωσία για τον έλεγχο των πυρηνικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν την ισχύ της Συνθήκης New START με την Ρωσία για πέντε χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ισχύος της New START βρίσκονταν πρακτικά σε αδιέξοδο καθ’ όλη την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η επέκταση ισχύος της Συνθήκης έχει ήδη υπογραφεί από τη Ρωσία.

«Η επέκταση της ισχύος της Συνθήκης New START διασφαλίζει ότι έχουμε επαληθεύσιμα όρια στους ρωσικούς ICBM και SLBM [διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχια αντίστοιχα] και στα βομβαρδιστικά αεροσκάφη μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2026» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε ήδη προαναγγείλει ότι θα επιδιώξει την επέκταση της ισχύος της Συνθήκης, η οποία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου.

«Καθώς συνεργαζόμαστε με την Ρωσία για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, θα εργασθούμε για να κάνουμε την Ρωσία υπόλογη για τις ανταγωνιστικές της ενέργειες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση του Άντονι Μπλίνκεν.

Αν και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προβάλλει καθημερινά την υπογραφή των διαταγμάτων σχετικά με τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει, η επέκταση της ισχύος της τελευταίας σημαντικής Συνθήκης για τον έλεγχο των εξοπλισμών έγινε γνωστή μόλις δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της με μία σύντομη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss