Τι σημαίνουν allosexual, asexual, pansexual και άλλοι 44 όροι που περιγράφουν σεξουαλική συμπεριφορά και προσανατολισμό

Με την ανάπτυξη των κοινωνιών νέοι όροι που αφορούν τη σεξουαλικότητα, αλλά και τον σεξουαλικό προσανατολισμό έχουν εισέλθει στο καθημερινό λεξιλόγιο, αφού πλέον αναγνωρίζονται ορισμένες «αθέατες» πτυχές του ανθρώπου.

Το healthline.com λοιπόν, συγκέντρωσε τους 47 όρους -με την πλειοψηφία να πηγάζει από την LGBT κοινότητα- και παραθέτει στοιχεία, ώστε να γίνει αντιληπτό τ

 Ακολουθούν οι 47 όροι με επεξήγηση, για την σημασία που έχουν ορισμένες νέες λέξεις που υπάρχουν στο λεξιλόγιο, όπως οι allosexual, asexual και pansexual.

Allosexual

Μια λέξη και μια κατηγορία που περιγράφει όσους βιώνουν σεξουαλική έλξη. Η χρήση αυτού του όρου βοηθά στην ομαλοποίηση της εμπειρίας των ατόμων στο ασεξουαλικό φάσμα και παρέχει μια πιο συγκεκριμένη ετικέτα για να περιγράψει εκείνους που δεν ανήκουν στην ασεξουαλική κοινότητα.

Allosexism

Αυτό αναφέρεται σε κανόνες, στερεότυπα και πρακτικές στην κοινωνία που λειτουργούν με το σκεπτικό ότι όλα τα ανθρώπινα όντα βιώνουν ή πρέπει να βιώσουν τη σεξουαλική έλξη.

Μάλιστα, παρέχει προνόμια σε όσους βιώνουν σεξουαλική έλξη και οδηγεί σε προκατάληψη των ασεξουαλικών ανθρώπων.

Androsexual

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία σεξουαλικής ή ρομαντικής έλξης γενικά σε άνδρες, ή σε άνδρες με αρρενωπότητα. Αυτός ο όρος περιλαμβάνει σκόπιμα την έλξη σε όσους αναγνωρίζονται ως άνδρες, ανεξάρτητα από τη βιολογία, την ανατομία ή το φύλο που έχει οριστεί κατά τη γέννηση.

Asexual

Κάποιος που ταυτίζεται ως μέλος της ασεξουαλικής κοινότητας βιώνει ελάχιστη ή καθόλου σεξουαλική έλξη για άλλους οποιουδήποτε φύλου. Η ασεξουαλικότητα είναι ένα ευρύ φάσμα. Τα άτομα που ταυτίζονται ως asexual μπορεί επίσης να ταυτιστούν με έναν ή περισσότερους άλλους όρους που μπορούν πιο ειδικά να αποτυπώσουν τη σχέση τους με τη σεξουαλική έλξη.

Παρόλα αυτά, μερικά asexual άτομα μπορεί να συμμετέχουν σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Aromantic

Ένας ρομαντικός προσανατολισμός που περιγράφει άτομα που βιώνουν ελάχιστη ή καθόλου ρομαντική έλξη, ανεξαρτήτως φύλου ή φύλου.

Autosexual

Ένα άτομο που έλκεται σεξουαλικά με τον εαυτό του. Η επιθυμία κάποιου να συμμετάσχει σε σεξουαλική συμπεριφορά όπως ο αυνανισμός δεν καθορίζει αν είναι αυτοσεξουαλικός.

Autoromatic

Ένας ρομαντικός προσανατολισμός που περιγράφει ένα άτομο που έλκεται ρομαντικά από τον εαυτό του. Οι άνθρωποι που ταυτίζονται ως autoromatic συχνά αναφέρουν ότι βιώνουν τη σχέση που έχουν με τον εαυτό τους ως ρομαντική.

Γκέι ζευγάρι

Bicurious

Αυτό αναφέρεται σε άτομα που αμφισβητούν ή διερευνούν την αμφιφυλοφιλία, συχνά λόγω της περιέργειας για τη ρομαντική ή σεξουαλική έλξη κάποιου για άτομα του ίδιου ή διαφορετικού φύλου.

Bisexual

Ένας σεξουαλικός προσανατολισμός που περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλικές, ρομαντικές ή συναισθηματικές έλξεις για άτομα με περισσότερα από ένα φύλα.

Biromantic

Άτομα που βιώνουν ρομαντική έλξη, αλλά όχι σεξουαλική έλξη, για άτομα με περισσότερα από ένα φύλα.

Closeted

Το Closeted περιγράφει άτομα στην κοινότητα LGBTQIA+ που δεν μοιράζονται δημόσια ή ανοιχτά τη σεξουαλική τους ταυτότητα, τη σεξουαλική έλξη, τη σεξουαλική συμπεριφορά, την έκφραση φύλου ή την ταυτότητα φύλου τους.

Coming out

Μια φράση που αναφέρεται στη διαδικασία του να αποκαλύπτει κάποιος την σεξουαλικότητα και το φύλο του. Για πολλά άτομα LGBTQ, το coming out δεν είναι μια μοναδική εκδήλωση, αλλά μια διαδικασία και μια σειρά από στιγμές και συζητήσεις.

Cupiosexual

Περιγράφει τους ασεξουαλικούς ανθρώπους που δεν βιώνουν σεξουαλική έλξη αλλά εξακολουθούν να έχουν την επιθυμία να εμπλακούν σε σεξουαλική συμπεριφορά ή σεξουαλική σχέση.

Demisexual

Στο ασεξουαλικό φάσμα, αυτός ο σεξουαλικός προσανατολισμός περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική έλξη μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως μετά τη δημιουργία μιας ρομαντικής ή συναισθηματικής σχέσης με ένα άτομο.

Demiromantic

Αυτός ο ρομαντικός προσανατολισμός περιγράφει άτομα που βιώνουν ρομαντική έλξη μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως μετά τη δημιουργία συναισθηματικής σχέσης με ένα άτομο.

Fluid

Αυτός ο όρος αναφέρεται στο γεγονός ότι η σεξουαλικότητα, η σεξουαλική έλξη και η σεξουαλική συμπεριφορά μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και να ποικίλλουν ανάλογα με τις περιστάσεις.

Χρησιμοποιείται για να περιγράψει άτομα που βιώνουν αλλαγές στη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική έλξη ή τη σεξουαλική τους συμπεριφορά σε διαφορετικές καταστάσεις ή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Gay

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη για άτομα του ίδιου ή παρόμοιου φύλου.

Γκέι ζευγάρι

Graysexual

Όρος που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση της γκρίζας περιοχής στο φάσμα της σεξουαλικότητας για άτομα που δεν προσδιορίζονται ρητά και αποκλειστικά ως ασεξουαλικά ή aromantic.

Grayromantic

Ένας ρομαντικός προσανατολισμός που περιγράφει άτομα των οποίων η ρομαντική έλξη υπάρχει στην γκρίζα περιοχή μεταξύ ρομαντικού και αρωματικού.

Πολλοί άνθρωποι που ταυτίζονται ως grayromantic βιώνουν κάποια ρομαντική έλξη, αλλά ίσως όχι στο ίδιο επίπεδο ή συχνότητα με εκείνους που προσδιορίζουν τη σεξουαλικότητα ή τον ρομαντικό τους προσανατολισμό ως κάτι διαφορετικό από ασεξουαλικό.

Gynesexual

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία της σεξουαλικής ή ρομαντικής έλξης σε γυναίκες ή θηλυκότητες.

Αυτός ο όρος περιλαμβάνει σκόπιμα την έλξη σε όσα άτομα αναγνωρίζονται ως γυναίκες ή θηλυκότητες ανεξάρτητα από τη βιολογία, την ανατομία ή το φύλο που έχει οριστεί κατά τη γέννηση.

Heterosexual

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη για άτομα «αντίθετου» φύλου (π.χ. άνδρας έναντι γυναίκας, άνδρας εναντίον γυναίκας) ή διαφορετικού φύλου.

Σημείωση. Τόσο τα cisgender όσο και τα transgender άτομα μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλα.

Homosexual

Ένας ξεπερασμένος όρος με ρίζες στους τομείς της ιατρικής και της ψυχολογίας που αναφέρεται σε άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη για άτομα του ίδιου ή παρόμοιου φύλου.

Lesbian

Γυναίκα ή άτομο με γυναικεία ταυτότητα που βιώνει σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη για άτομα του ίδιου ή παρόμοιου φύλου.

LGBTQIA+

Το ακρωνύμιο που συχνά περιγράφει άτομα που δεν ταυτίζονται ως αποκλειστικά ετεροφυλόφιλα ή αποκλειστικά cisgender.

Τα γράμματα στο ακρωνύμιο LGBTQIA+ αντιπροσωπεύουν λεσβία, ομοφυλόφιλη, αμφιφυλόφιλη, τρανς, queer ή αμφισβητούμενη, ίντερσεξ και ασέξουαλ.

Libidoist asexual

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ασεξουαλικό άτομο που βιώνει σεξουαλικά συναισθήματα που ικανοποιούνται μέσω αυτοδιέγερσης ή αυνανισμού.

Αυτός ο όρος αναγνωρίζει ότι, για μερικούς ανθρώπους, η ενεργοποίηση της λίμπιντο ή των σεξουαλικών συναισθημάτων δεν συνεπάγεται απαραίτητα σεξουαλική συμπεριφορά με άλλους.

Monosexual

Μια ευρεία κατηγορία σεξουαλικού προσανατολισμού που περιλαμβάνει άτομα που βιώνουν ρομαντική ή σεξουαλική έλξη για άτομα ενός φύλου. Επίσης, περιλαμβάνει συνήθως όσους είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλοι, γκέι ή λεσβίες.

Non-libidoist asexual

Όρος που περιγράφει ένα ασέξουαλ άτομο το οποίο δεν βιώνει σεξουαλικά συναισθήματα και δεν έχει ενεργή σεξουαλική ορμή.

Omnisexual

Όρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει άτομα των οποίων η σεξουαλικότητα δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο φύλο ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Pansexual

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που μπορούν να βιώσουν κυρίως σεξουαλική έλξη για οποιοδήποτε άτομο, ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του άλλου ατόμου.

Panromantic

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που μπορούν να βιώσουν κυρίως ρομαντική ή συναισθηματική (αλλά όχι σεξουαλική) έλξη για οποιοδήποτε άτομο, ανεξάρτητα από το φύλο, το φύλο ή τη σεξουαλικότητα αυτού του ατόμου.

Polysexual

Ένας όρος που περιγράφει άτομα με σεξουαλικό προσανατολισμό που περιλαμβάνει σεξουαλική ή ρομαντική έλξη για άτομα με διαφορετικά φύλα.

Pomosexual

Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε άτομα που απορρίπτουν τις ταμπέλες σεξουαλικότητας ή δεν ταυτίζονται με καμία από αυτές.

Passing

Το πέρασμα αναφέρεται στις αντιλήψεις και τις υποθέσεις της κοινωνίας για τη σεξουαλικότητα ή το φύλο κάποιου. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται πιο συχνά για να συζητήσει τη συχνότητα και την έκταση στην οποία ένα άτομο LGBTQIA+ γίνεται αντιληπτό ή θεωρείται ως στρέιτ ή cisgender.

Queer

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που δεν είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλ. Ο όρος queer αναγνωρίζει ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα σε αντίθεση με μια συλλογή ανεξάρτητων και αμοιβαία αποκλειστικών κατηγοριών.

Σημαία ΛΟΑΤΚΙ

Questioning

Η διαδικασία της περιέργειας ή της εξερεύνησης κάποιας πτυχής της σεξουαλικότητας ή του φύλου. Η ερώτηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως επίθετο για να περιγράψει κάποιον που αυτή τη στιγμή εξερευνά τη σεξουαλικότητα ή το φύλο του.

Romantic attraction

Η εμπειρία μιας συναισθηματικής απόκρισης που έχει ως αποτέλεσμα την επιθυμία για μια ρομαντική, αλλά όχι απαραίτητα σεξουαλική, σχέση ή αλληλεπίδραση με άλλο άτομο.

Μερικοί άνθρωποι λοιπόν, βιώνουν ρομαντική έλξη, αλλά δεν βιώνουν σεξουαλική έλξη.

Romantic orientation

Ο ρομαντικός προσανατολισμός είναι μια πτυχή του εαυτού που περιλαμβάνει:

  • Τον τρόπο ταύτισης
  • Τον τρόπο με τον οποίο βιώνεται η ρομαντική επιθυμία
  • Το φύλο των ατόμων με τα οποία δημιουργούνται ρομαντικές σχέσεις
  • Το φύλο των ατόμων με τα οποία υπάρχει ρομαντική έλξη

Sapiosexual

Μια λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όσους βιώνουν έλξη με βάση τη νοημοσύνη και όχι το φύλο ή άλλους παράγοντες

Sexual attraction

Η σεξουαλική έλξη αναφέρεται στην εμπειρία της σεξουαλικής επιθυμίας ή διέγερσης σε σχέση με άλλο άτομο ή ομάδα ανθρώπων.

Sex-averse

Η σεξουαλική απέχθεια περιγράφει όσα άτομα ανήκουν στο ασεξουαλικό φάσμα και είναι εξαιρετικά αδιάφορα για το σεξ και γενικά τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Sex-favorable

Στο φάσμα της ασεξουαλικότητας, περιγράφει αυτούς που είναι ασεξουαλικοί και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχουν ευνοϊκά ή θετικά συναισθήματα για το σεξ.

Sex-indifferent

Όρος που περιγράφει άτομα που ανήκουν στο ασεξουαλικό φάσμα και αισθάνονται αδιάφορα ή ουδέτερα για το σεξ και τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Sexual orientation or sexuality

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η σεξουαλικότητα είναι μια πτυχή του εαυτού που περιλαμβάνει:

  • Τον τρόπο ταύτισης
  • Το πώς βιώνεται η σεξουαλική ή ρομαντική επιθυμία
  • Το φύλο των ατόμων με τα οποία υπάρχει σεξουαλική ή ρομαντική δραστηριότητα
  • Το φύλο των ατόμων για τα οποία υπάρχει έλξη

Sex-repulsed

Όρος που βρίσκεται στο φάσμα της ασεξουαλικότητας και περιγράφει αυτούς που είναι ασεξουαλικοί και απωθούνται ή είναι εξαιρετικά αδιάφοροι για το σεξ και τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Skoliosexual

Ένας σεξουαλικός προσανατολισμός που περιγράφει άτομα που έλκονται σεξουαλικά από άτομα με ταυτότητες φύλου.

Spectrasexual

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που έλκονται σεξουαλικά ή ρομαντικά από πολλά ή διαφορετικά φύλα και ταυτότητες φύλου, αλλά όχι απαραίτητα από όλα ή οποιαδήποτε.

Straight

Περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη για άτομα του «αντίθετου» φύλου (π.χ., άνδρας έναντι γυναίκας, άνδρας εναντίον γυναίκας) ή διαφορετικού φύλου.

Τα άτομα που ταυτίζονται ως cisgender και transgender μπορεί να είναι straight.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss