Τροφές που κάνουν καλό στα δόντια

Όλοι θέλουμε ένα λαμπερό χαμόγελο, χωρίς προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα μας.

Για να χτίσουμε γερά δόντια, είναι καλό να εστιάσουμε σε τροφές που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, πλούσιες σε φυτικές ίνες και να περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το στόμα μας, όπως ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Είναι καλό να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα, τα όξινα και τα πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες τρόφιμα χωρίς σημαντική θρεπτική αξία. Να πέντε τροφές που προάγουν τη στοματική υγεία.

Κακάο

Η σοκολάτα χωρίς πρόσθετη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας, κρατώντας υπό έλεγχο ορισμένα στοματικά βακτήρια και εμποδίζοντας τη δημιουργία πλάκας στα δόντια. Μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι οι πολυφαινόλες στο κακάο, καθώς και ορισμένες στο τσάι, σκοτώνουν επιτυχώς τα βακτήρια και δημιουργούν ένα φράγμα μεταξύ των δοντιών και της πλάκας.

Το 2019, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ξέπλυμα των δοντιών με κόκκους κακάο κατέστρεφε τα βακτήρια S. Mutans, που είναι τα πιο υπεύθυνα για την τερηδόνα, εξίσου καλά με ένα συνταγογραφούμενο στοματικό διάλυμα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2, μια θρεπτική ουσία που είναι ζωτικής σημασίας για υγιή δόντια. Ωστόσο, η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης Κ2. Ενώ όλα τα άλλα θηλαστικά μπορούν να μετατρέψουν αποτελεσματικά τη βιταμίνη Κ1 σε Κ2 στο πεπτικό σύστημα, οι άνθρωποι δεν έχουν το κατάλληλο ένζυμο για να το πραγματοποιήσουν.

Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε K2 που υποστηρίζουν την υγεία των δοντιών περιλαμβάνουν το βοδινό κρέας, τα αυγά και το συκώτι κοτόπουλου. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πλούσια σε φώσφορο, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ωφέλιμο για τα δόντια.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι ένα σημαντικό συστατικό πολλών προτύπων υγιεινής διατροφής, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη D. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος, αλλά ένα από τα λιγότερο γνωστά οφέλη του είναι η ικανότητά του να μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Η βιταμίνη D λειτουργεί συνεργικά με τις βιταμίνες Α και Κ2 για την παροχή ασβεστίου στα δόντια, ενισχύοντας το σμάλτο από μέσα προς τα έξω. Μια ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένο σμάλτο. Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε ω-3. Τα ω-3 λιπαρά υποστηρίζουν την υγεία των ούλων και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη και μείωση των συμπτωμάτων της περιοδοντίτιδας (νόσος των ούλων).

Με άλλα λόγια, εάν τα ούλα σας αιμορραγούν τακτικά όταν βουρτσίζετε ή χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, σκεφτείτε να αυξήσετε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών για να μειώσετε τη φλεγμονή και την αιμορραγία. Ο τόνος, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα είναι μερικά από τα ψάρια με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και ω-3.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά είναι ευεργετικά πρεβιοτικά μέσα στο στόμα με τα οποία τρέφονται τα υγιή στοματικά βακτήρια. Σε αντίθεση με τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν το στόμα να παράγει περισσότερα βακτήρια που μειώνουν τα νιτρώδη. Με τη σειρά του, το στόμα και το καρδιαγγειακό σύστημα επωφελούνται από την αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου.

Τα πράσινα λαχανικά όχι μόνο βοηθούν στην καθαρότητα των δοντιών, αλλά υποστηρίζουν επίσης ενεργά ένα πιο υγιές στοματικό μικροβίωμα. Τα πιο σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι καλύτερα για τα δόντια, καθώς είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα που προσλαμβάνουν τα δόντια κατά τη διάρκεια της επαναμεταλλοποίησης για να ενισχύσουν τη δομή τους. Καλά παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, το γογγύλι, το ελβετικό σέσκουλο και τη ρόκα.

Γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια

Ενώ τα όξινα τρόφιμα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στα δόντια, το γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια, καθώς και άλλα εσπεριδοειδή μπορούν να ωφελήσουν την στοματική υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Τόσο το γκρέιπφρουτ όσο και τα πορτοκάλια περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και τους συνδετικούς ιστούς μέσα στο στόμα. Επιβραδύνει την εξέλιξη της φλεγμονής των ούλων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων. Μια μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι μετά από μόλις 2 εβδομάδες καθημερινής κατανάλωσης γκρέιπφρουτ, οι συμμετέχοντες είχαν βελτιώσει τα επίπεδα βιταμίνης C και μείωσαν την αιμορραγία των ούλων.

ΠΗΓΕΣ

  • Bryan N. S., Tribble G., Angelov N. (2017) Oral Microbiome and Nitric Oxide: the Missing Link in the Management of Blood Pressure. 19(4):33.
  • Burhenne M. (2018) Vitamin K2 Foods: Top Choices for Healthy Teeth.
  • Chouman S. (2019) Gum Disease: Stages, Prevention, and Treatment.
  • Cranenburg E.C.M., Schurgers L.J, Vermeer C. (2007) Vitamin K: the coagulation vitamin that became omnipotent. 98(1):120-5.
  • Ferrazzano G.F., et al. (2009) Anti-cariogenic effects of polyphenols from plant stimulant beverages (cocoa, coffee, tea). 80(5):255-62.
  • Hujoel PP. (2013) Vitamin D and dental caries in controlled clinical trials: systematic review and meta-analysis.
  • Naqvi A. Z. (2012) Omega 3 fatty acids and periodontitis in U.S. adults. 110(11): 1669–1675.
  • Shrimathi S., et al. (2019) Comparative Evaluation of Cocoa Bean Husk, Ginger and Chlorhexidine Mouth Washes in the Reduction of Steptococcus Mutans and Lactobacillus Count in Saliva: A Randomized Controlled Trial. 11(6): e4968.
  • Staudte H., Sigusch B.W., Glockmann E. (2005) Grapefruit consumption improves vitamin C status in periodontitis patients. 199(4):213-7.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss