7 λόγοι για τους οποίους το μωρό κοιμάται πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό

7 λόγοι για τους οποίους το μωρό κοιμάται πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό

Ένα μωρό που κοιμάται πολύ μπορεί να έχει συνεχείς αναπτυξιακά άλματα. Επίσης, ένα νεογέννητο μπορεί να κοιμάται περισσότερο επειδή έχει συνηθίσει τη ζωή εκτός μήτρας.

Αν και η διαχείριση του κύκλου ύπνου ενός νεογέννητου είναι δύσκολη στις πρώτες μέρες της ζωής, γίνεται ευκολότερο καθώς αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ νύχτας και ημέρας. Μερικές φορές, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες παθήσεις.

Ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε την ποσότητα ύπνου που απαιτείται για τα μωρά, πώς να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα ύπνου και πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για ένα μωρό που κοιμάται πολύ.

Πόσο πρέπει να κοιμούνται τα μωρά;

Συνήθως, ένα μωρό πρέπει να κοιμάται 14 έως 17 ώρες την ημέρα μέχρι τους τέσσερις μήνες και 12 έως 15 ώρες μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Ωστόσο, ένα βρέφος μικρότερο των επτά μηνών μπορεί να κοιμηθεί έως και 19 ώρες, ανάλογα με την ανάγκη του για ξεκούραση. Ωστόσο, επειδή έχουν μικρά στομάχια, συνήθως ξυπνούν κάθε δύο έως τρεις ώρες για να ταΐσουν τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Γιατί τα μωρά κοιμούνται τόσο πολύ;

Ο ύπνος προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη δημιουργία νευρωνικών δικτύων και τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς, και δεδομένου ότι η βρεφική ηλικία είναι μια περίοδος σημαντικής ανάπτυξης, τα μωρά περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στον ύπνο ή τον ύπνο. Ωστόσο, ορισμένοι από τους ακόλουθους παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να κάνουν τα νεογέννητα να κοιμούνται πολύ:

 • Άλματα ανάπτυξης: Ο εγκέφαλος ενός βρέφους παράγει την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH) ενώ κοιμάται. Ως εκ τούτου, εάν το μωρό κοιμάται συχνά την ημέρα και κοιμάται για περισσότερη ώρα τη νύχτα, μπορεί να έχει μια έκρηξη ανάπτυξης.
 • Ασθένεια: Τα μωρά που κοιμούνται συνεχώς, παρουσιάζουν σημάδια υπνηλίας ή νωθρότητας, όπως χασμουρητό συχνά ακόμα και μετά από ώρες ύπνου. Εάν αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από έλλειψη ενδιαφέροντος για σίτιση, μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενη ασθένεια.
 • Χαμηλό σάκχαρο αίματος: Τα άτονα ή ληθαργικά μωρά που κοιμούνται περισσότερο, δεν έχουν ενέργεια και είναι εξαντλημένα μπορεί να έχουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Μπορεί επίσης να μην προσέχουν τους ήχους ή τα αξιοθέατα όταν είναι ξύπνιοι και να δυσκολεύονται να ξυπνήσουν για ταΐσματα.
 • Ίκτερος: Λόγω των υψηλών επιπέδων χολερυθρίνης κατά τη διάρκεια του ίκτερου, τα μωρά μπορεί να νυστάζουν, να κουράζονται και να ενδιαφέρονται λιγότερο για το φαγητό.
 • Λοίμωξη: Τα μωρά έχουν χαμηλότερη ανοσία και είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Εάν το μωρό έχει πυρετό, βήχα ή αλλάζει το χρώμα του δέρματος ή κοιμάται πολύ και τρέφεται λιγότερο, μπορεί να έχει προσβληθεί από λοίμωξη.
 • Ανεπαρκές γάλα: Εάν το μωρό σας χρειάζεται πολύ λίγο ή πολύ χρόνο για να κολλήσει, μπορεί να μην παίρνει αρκετό γάλα. Αυτό μπορεί να τους κάνει λήθαργους και να τους κάνει να κοιμούνται για περισσότερες από τέσσερις ώρες σε μια έκταση.
 • Εμβολιασμός: Οι εμβολιασμοί μπορεί να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες στα μωρά, όπως υπνηλία και λήθαργο, που μπορεί να διαρκέσουν μια ή δύο ημέρες.

Πότε πρέπει να ξυπνήσετε το μωρό σας για να ταΐσει;

Τα νεογέννητα που κοιμούνται τακτικά για περισσότερες από τρεις έως τέσσερις ώρες θα πρέπει να ξυπνούν για να τραφούν. Τα μωρά που θηλάζουν πρέπει να ξυπνούν κάθε δύο έως τρεις ώρες, ενώ τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό μπορούν να κοιμούνται άνετα για τρεις έως τέσσερις ώρες. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό τρέφεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να πάρει αρκετό βάρος, συνήθως μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Μετά από αυτό, μπορούν να κοιμούνται για μεγαλύτερα διαστήματα τη νύχτα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν το μωρό σας κοιμάται πολύ;

Εάν πιστεύετε ότι το νεογέννητό σας κοιμάται για ασυνήθιστα πολλές ώρες, αποκλείστε τυχόν ιατρικές παθήσεις σημειώνοντας εάν ταΐζει οκτώ έως 12 φορές και αν έχει τουλάχιστον έξι βρεγμένες και τρεις βρώμικες πάνες την ημέρα. Επιπλέον, παρατηρήστε δυσκολίες στην αναπνοή, χαμηλό βάρος, ταραχή όταν είστε ξύπνιοι, χλωμό δέρμα και έμετο μετά το τάισμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Τι πρέπει να κάνετε εάν το μωρό σας κοιμάται πολύ;

Εάν πιστεύετε ότι το νεογέννητό σας κοιμάται για ασυνήθιστα πολλές ώρες, αποκλείστε τυχόν ιατρικές παθήσεις σημειώνοντας εάν ταΐζει οκτώ έως 12 φορές και αν έχει τουλάχιστον έξι βρεγμένες και τρεις βρώμικες πάνες την ημέρα. Επιπλέον, παρατηρήστε δυσκολίες στην αναπνοή, χαμηλό βάρος, ταραχή όταν είστε ξύπνιοι, χλωμό δέρμα και έμετο μετά το τάισμα. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας

Ωστόσο, εάν το μωρό σας φαίνεται ληθαργικό και δεν παρουσιάζει άλλα σημάδια αγωνίας, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι δεν τρέφεται καλά ή δεν μπορεί να έχει έναν βαθύ και ήρεμο ύπνο. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος:

 • Όταν είναι ξύπνια, ταΐστε τα κάθε μία με δύο ώρες και όταν δείχνουν σημάδια πείνας. Το κλάμα μπορεί να υποδηλώνει καθυστερημένη σίτιση.
 • Όταν το μωρό τρέφεται, βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως ξύπνιο και δεν γνέφει για ύπνο.
 • Μια άνετη θερμοκρασία βοηθά τον ύπνο, επομένως κρατήστε το δωμάτιο δροσερό και σκοτεινό – ούτε πολύ κρύο ούτε ζεστό.
 • Καταγράψτε τον αριθμό των ωρών που έχει κοιμηθεί το μωρό για μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τρόπου ύπνου του.

Πώς αναπτύσσετε ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου;

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να εμφυσήσετε καλές συνήθειες ύπνου:

 • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό τρέφεται καλά πριν κοιμηθεί. Τα μωρά που υποσιτίζονται μπορεί να κοιμούνται υπερβολικά λόγω έλλειψης ενέργειας.
 • Βάλτε το παιδί στο κρεβάτι όταν νυστάζει, αλλά δεν κοιμάται ακόμα. Τα βοηθά να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους.
 • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό κοιμάται ανάσκελα για επαρκή παροχή οξυγόνου και για να βοηθήσει την πέψη.
 • Ακολουθήστε μια νυχτερινή ρουτίνα για να βοηθήσετε το μωρό να καταλάβει ότι είναι ώρα για ύπνο.
 • Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα ύπνου και ακολουθήστε το τακτικά για να βοηθήσετε το μωρό να πέσει σε ένα μοτίβο ύπνου.
 • Δώστε τους μια πιπίλα κατά τη διάρκεια του ύπνου για να μειώσετε την ανησυχία και το επαναλαμβανόμενο ξύπνημα, αλλά αποφύγετε να τους αφήσετε να κοιμηθούν με ένα μπουκάλι, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και πνιγμού.

The post 7 λόγοι για τους οποίους το μωρό κοιμάται πολύ και τι να κάνετε γι’ αυτό appeared first on Νέοι Γονείς.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss