Aντιπαλότητες με άσβεστο μίσος σε αγγλικά ντέρμπι! Η απόλυτη ποδοσφαιρική κόντρα | Sportdog Team

Υπολογίζεται πως στο Ηνωμένο Βασίλειο απαντώνται πάνω από 250 «ζευγαρώματα» που φέρουν τον ευφημισμό «derby», άλλα συνοδευόμενα από βαθιές κοινωνικές τομές, άλλα από εύθραυστες σχέσεις γειτνίασης, ενώ άλλα έχουν τις ρίζες τους σε καθαρά αγωνιστικούς λόγους και οπαδικούς λόγους. Ας πάρουμε όλα τα παραπάνω, προσθέτοντας και λίγες ιστορίες από τον προηγούμενο αιώνα, και ας ξετυλίξουμε το κουβάρι του «South Coast Derby», μεταξύ των άσπονδων γειτόνων Portsmouth και Southampton.

Skates and Scummers

Δεν είναι λίγες οι φορές κατά το παρελθόν, στις οποίες έχουμε αναφερθεί σε αντιπαλότητες με άσβεστο μίσος, κοινός παρονομαστής των οποίων, σχεδόν πάντα, αποτελούν εξωγηπεδικοί λόγοι, που εκφράζονται εκτός των άλλων και μέσω του ποδοσφαίρου. Το South Coast Derby, εκφράζει απόλυτα μια τέτοια κόντρα, σε επίπεδα μάλιστα που την κατατάσσουν στις λίστες με τα πιο «άγρια» derbies στο Νησί.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, οι δύο πόλεις, που τις χωρίζουν μόλις 35 χιλιόμετρα, έχουν μακρά παράδοση στη ναυτιλία, την ναυπηγεία και το εμπόριο και όπως συμβαίνει συχνά σε αντίστοιχες περιπτώσεις, με τη παράδοση και την οικονομική ευμάρεια, ακολουθεί και ο ανταγωνισμός. Στο λιμάνι του Portsmouth, συνήθιζαν να λιμενίζονται τα πλοία και τα πληρώματα του Βασιλικού Ναυτικού, ενώ η πόλη είχε ισχυρή παράδοση στο να «τροφοδοτεί» το Ναυτικό με εργατικά χέρια και στρατιωτικό προσωπικό, ενώ οι γείτονες στο Southampton διατηρούσαν τη φήμη του εμπορικού λιμανιού, στο οποίο κατέληγαν σημαντικοί οικονομικοί «δρόμοι» της εποχής. Από τον 19ο αιώνα λοιπόν είχε δοθεί το «στίγμα» στους κατοίκους των 2 πόλεων, με τους μεν να θεωρούνται ως η έυκολη λύση για εργατικά χέρια και την στελέχωση του Πολεμικού Ναυτικού και τους δε ως κοσμοπολίτες και εμπορικούς πρωτοπόρους, γεγονός που από μόνο του δημιουργούσε προστριβές που εντείνονται ακόμα περισσότερο από την οικονομική ευμάρεια του Southampton, συγκριτικά με τη στασιμότητα του Portsmouth.

Το γεγονός όμως που φαίνεται να πυροδότησε το άσβεστο μίσος μεταξύ των 2, που σε μεταγενέστερο χρόνο, «εισέβαλε» και στο ποδόσφαιρο, αποτελεί μια απεργία των ναυτικών και των 2 πόλεων. Το 1890, οι εργάτες του Portsmouth και του Southampton, κατέβηκαν σε κοινή απεργία απέναντι στους μισθούς πείνας των εταιρειών ναυτιλίας. Και ενώ οι διαπραγματεύσεις μαίνονταν, και η κατάσταση οδηγούταν στο απροχώρητο, οι εταιρείες αποφάσισαν να φέρουν απεργοσπάστες εργάτες από το Portsmouth να εργαστούν στο λιμάνι του Southampton. Κατά την άφιξή τους στο σιδηροδρομικό σταθμό, ξέσπασαν βίαιες ταραχές που κράτησαν μέρες. Παρά την αρχική νίκη του κινήματος, και την παραχώρηση καλύτερων συνθηκών, την ύστατη ώρα, οι εργάτες του «Southampton Company Union Men» και ενώ είχαν εξασφαλίσει αυξήσεις στους δικούς τους μισθούς, έκαναν πίσω, επιστρέφοντας στην εργασία τους, χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί τα ίδια αιτήματα για τους συναδέλφους τους από το Portsmouth, με τους τελευταίους, να τους «χαρίζουν» το προσωνύμιο «SCUMS», χάριν του ακρωνυμίου το εν λόγω σωματείου. Ως απάντηση, οι ναυτικοί του Southampton «κόλλησαν» σε αυτούς του Portsmouth το προσωνύμιο «Skaters», υποτιμητικό της λέξης «ναύτης» θέλοντας να τους πικάρουν για τις ατελείωτες ώρες μοναξιάς στη θάλασσα, με μόνη …«συντροφιά» τα ψάρια.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, μικρές εστίες έντασης, κυρίως προερχόμενες από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες συνέχιζαν να υφίστανται, με το ποδόσφαιρο πάντα να αποτελεί πρόσφορο έδαφος εκδήλωσής τους.

Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ

Ακολουθήστε τον SPORTDOG στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss