Ακριβά τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Ακριβότερη σε σειρά τυποποιημένων προϊόντων, τόσο εγχωρίως παραγόμενων όσο και εισαγόμενων, ακόμη και μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ αποδεικνύεται ότι είναι η Ελλάδα, γεγονός που μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο και συνολικά τους παράγοντες της αγοράς.

Πλέον βασικά προϊόντα, όπως το γάλα, το αλεύρι, το ρύζι, τα αυγά και αρκετά άλλα, είναι πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα, ενώ πληρώνουμε ακριβότερα το ελαιόλαδο από όλες τις άλλες ελαιοπαραγωγούς χώρες στην Ευρώπη.
Αυτό προκύπτει από μια λεπτομερή εξέταση των τιμών που παρουσίασε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου, τιμές που προέρχονται από εκτεταμένη έρευνα του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου Ερευνας Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Και μπορεί το σύνολο του «καλαθιού» που υπολόγισε το ΙΕΛΚΑ να εμφανίζεται να είναι το δεύτερο φθηνότερο μετά αυτό της Ισπανίας, ωστόσο εάν αφαιρεθούν από το «καλάθι» το κοτόπουλο, τα φρούτα και τα λαχανικά και ο μπακαλιάρος, τότε το αποτέλεσμα της σύγκρισης είναι μάλλον ανησυχητικό.
Θα πρέπει, μάλιστα, να διευκρινισθεί ότι από τις 5.000 τιμοληψίες που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ, ο αριθμός κοινών κωδικών, ακριβώς δηλαδή όμοιων προϊόντων, ήταν πολύ μικρός, της τάξης περίπου του 10%. Οι τιμές που παρουσιάζονται στην έρευνα είναι ο μέσος όρος των τιμών των προϊόντων που εξετάστηκαν σε κάθε μία από τις 41 κατηγορίες προϊόντων και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επώνυμα προϊόντα, ιδιωτικής ετικέτας, καθώς φυσικά και προϊόντα διαφορετικών ποιοτήτων. Εξαιρέθηκαν μόνο προϊόντα που καταφανώς είναι ακριβότερα, όπως για παράδειγμα τα βιολογικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ, σε 25 από τις 41 κατηγορίες προϊόντων οι τιμές στην Ελλάδα είναι είτε οι υψηλότερες είτε οι δεύτερες υψηλότερες μεταξύ των έξι χωρών που συγκρίνονται.

Το φρέσκο γάλα στην Ελλάδα πωλείται προς 1,63 ευρώ/λίτρο, στην Αγγλία προς 1,51 ευρώ/λίτρο, στην Ισπανία 1,37 ευρώ/λίτρο, στην Πορτογαλία 1,04 ευρώ/λίτρο, ενώ στη Γαλλία 1,65 ευρώ/λίτρο, χώρα βεβαίως με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Το γιαούρτι, το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξάγουμε από την Ελλάδα σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αγγλία, πωλείται στην Ελλάδα προς 1,30 ευρώ (συσκευασία των 200 γρ.), στην Αγγλία 1,11 ευρώ, στην Ισπανία 0,90 ευρώ, στην Πορτογαλία 1 ευρώ, στη Γαλλία 1,12 ευρώ και στην Ιταλία 1,33 ευρώ. Τα αυγά που επίσης δεν είναι εισαγόμενα, ούτε προϊόν πολυεθνικών, στην Ελλάδα πωλούνται προς 2,69 ευρώ (6 τεμάχια), στην υψηλότερη τιμή μεταξύ των 6 χωρών.
Το γάλα 1ης βρεφικής ηλικίας, παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια διατίθεται και στα σούπερ μάρκετ, πωλείται ακριβότερα στην Ελλάδα ακόμη και κατά περίπου 6 ευρώ σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Ακριβότερη είναι η Ελλάδα και στις κατηγορίες των μη τροφίμων, όπως τα χαρτιά υγείας και κουζίνας, τα απορρυπαντικά, τα μωρομάντιλα, οι βρεφικές πάνες.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss