Αλέξης Γρηγορόπουλος: Δεν ξεχνάμε – Δεν συγχωρούμε

 


Προκήρυξη που μοιράζει η «Νεολαία Ξεκίνημα» αυτές τις μέρες για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη 2008.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 μια παρέα μαθητών που βρισκόταν στα Εξάρχεια δέχτηκε λεκτική επίθεση από δύο ειδικούς φρουρούς, τον Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον Βασίλη Σαραλιώτη. Αναμεσά στους μαθητές ήταν κι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Παρότι η παρέα των παιδιών δεν αποτελούσε κανενός είδους απειλή για τους αστυνομικούς (δεν είχαν κάποιο όπλο, ούτε πέταγαν αντικείμενα) ο Κορκονέας έβγαλε ξαφνικά το όπλο του και πυροβόλησε προς τα παιδιά. Μια από αυτές τις σφαίρες σκότωσε τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου προκάλεσε σοκ στην κοινωνία και οργισμένες μαζικές διαδηλώσεις επί μέρες.

Από τον Γρηγορόπουλο στον Μιχαλόπουλο, τον Φραγκούλη και τον Σαμπάνη

Από τον Δεκέμβρη του 2008 μέχρι σήμερα η αστυνομική αυθαιρεσία δεν έχει μειωθεί. Ακριβώς το αντίθετο. Η ΕΛΑΣ φροντίζει καλά να μας θυμίζει τον πραγματικό της ρόλο. Μέσα στα τελευταία  3 χρόνια 3 παιδιά Ρομά δολοφονήθηκαν από χέρια αστυνομικών! Παιδιά που δεν αποτελούσαν κανενός είδους απειλή για τους αστυνομικούς!  

Το τελευταίο θύμα της ελληνικής αστυνομίας ήταν, ο 17χρονός Χρήστος Μιχαλόπουλος. Ο Χρήστος  οδηγούσε χωρίς δίπλωμα. Ήταν στο αυτοκίνητο με τον αδερφό του και δύο κοπέλες και δεν σταμάτησε αμέσως σε σινιάλο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αδερφού του, όταν τελικά σταμάτησε, ένας αστυνομικός της ΟΠΚΕ τον πλησίασε, χτύπησε με το όπλο του το παράθυρο του αυτοκινήτου και όταν ο Χρήστος άνοιξε την πόρτα, δέχτηκε κλωτσιές από τον αστυνομικό και τελικά μια σφαίρα.

Τον Δεκέμβρη του 2022, ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης δολοφονήθηκε από την ΕΛΑΣ επειδή έφυγε από το βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει 20 ευρώ για το πετρέλαιο που έβαλε.

Τα μεσάνυχτα της 22ης προς 23η Οκτωβρίου 2021 ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης, δολοφονήθηκε εν μέσω ενός καταιγισμού τουλάχιστον 36 πυροβολισμών από 7 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ.

Καμία από τις πράξεις των νεαρών Ρομά δεν δικαιολογεί τη δολοφονία τους. Όπως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η δολοφονία του Γρηγορόπουλου επειδή αντιμίλησε σε αστυνομικό που έβριζε αυτόν και την παρέα του χυδαία.

Συνεχίζουν να χτυπάνε και να δολοφονούν γιατί έχουν πλάτες

Αστυνομικοί συνεχίζουν να σκοτώνουν παιδιά γιατί έχουν  τις πλάτες της κυβέρνησης και της  «Δικαιοσύνης». Οι δολοφόνοι της ΕΛΑΣ είτε αθωώνονται, είτε πέφτουν στα μαλακά. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κορκονέας συνελήφθη και καταδικάστηκε λόγω του μαζικού κινήματος, αλλά αντί να εκτίσει ισόβια όπως ήταν η αρχική απόφαση έμεινε φυλακή μόλις 11 χρόνια. Σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας.

Αντίστοιχα συμπεριφέρεται η αστυνομία σε διαδηλώσεις και εργατικές κινητοποιήσεις. Υπέρμετρη βία, αυθαίρετες συλλήψεις ανθρώπων που δεν έχουν κάνει το παραμικρό, παραπομπή ανθρώπων σε δίκες με ψεύτικες κατηγορίες κ.α. είναι συχνά φαινόμενα που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν όσες/ους αντιστέκονται.

Και ακριβώς γι’ αυτό έχουν ασυλία οι αστυνομικοί και σπάνια τιμωρούνται ή καταδικάζονται: για να χτυπάνε και να τρομοκρατούν όσες/ους παλεύουν ενάντια στη φτώχεια, στη διάλυση της Υγείας, της Παιδείας, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στον ρατσισμό, στον σεξισμό κοκ. Για να προστατεύουν τις κυβερνήσεις και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, το σύστημα συνολικά, από τους αγωνιστές και τα κινήματα.

Την ίδια στιγμή τα καθεστωτικά ΜΜΕ προσπαθούν κατά κανόνα να συγκαλύψουν τις δολοφονικές πρακτικές της ΕΛΑΣ και να παρουσιάσουν τις δολοφονίες σαν ατυχήματα όπως έγινε με την περίπτωση του Γρηγορόπουλου, ή να φορτώσουν τις ευθύνες στα θύματα όπως έγινε στις περιπτώσεις των Φραγκούλη, Σαμπάνη και Μιχαλόπουλου. Στην περίπτωση των διαδηλώσεων και των απεργιών ρίχνουν την ευθύνη στους διαδηλωτές και τους απεργούς. Έτσι τα ΜΜΕ παίζουν κι αυτά τον δικό τους ρόλο στην προστασία του συστήματος.

Στον δρόμο του Νοέμβρη…

Οι πορείες, οι συγκεντρώσεις και οι δράσεις της 6ης Δεκέμβρη δεν αφορούν πλέον μόνο τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αφορούν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία συνολικά και παραμένουν πολύ σημαντικές.

Συμμετέχουμε μαζικά στις πορείες και τις δράσεις της 6ης Δεκέμβρη. Και παράλληλα συμμετέχουμε καθημερινά στον αγώνα για να χτίσουμε μαζικά κινήματα και μια μαζική επαναστατική Αριστερά που θα έχει ως στόχο την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος της αστυνομικής βίας, της καταπίεσης των εργαζομένων, των γυναικών, των ΛΟΑΤ ατόμων, των μεταναστών και των προσφύγων, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss