Αλλαγή σελίδας στην Ιταλία: Νικήτρια η Τζόρτζια Μελόνι – Πάει ολοταχώς ια την πρωθυπουργία

Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI) υπό την Τζόρτζια Μελόνι επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (25/9) στην Ιταλία.

Παραμένοντας στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, το FdI επιβλήθηκε ως η βασική εναλλακτική και βλέπει το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο ένα τέταρτο των ψήφων σήμερα στο 26,5% με καταμετρημένο το 60,1% των ψήφων. Με άλλα λόγια, μετατρέπεται στο πρώτο κόμμα του ιταλικού κοινοβουλίου.
Η συμμαχία που σχημάτισε με το άλλο κόμμα της ιταλικής δεξιάς, τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, αλλά και με τη Φόρτσα Ιτάλια (FI), τη δεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οδεύει να συγκεντρώσει ως ακόμη και το 47% των ψήφων και, αφού τελειώσει το περίπλοκο παιγνίδι των εκλογικών περιφερειών, αναμένεται να διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Ποσοστό – ρεκόρ
Αν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί, το FdI και η Λέγκα μαζί θα έχουν εξασφαλίσει «το υψηλότερο ποσοστό ψήφων σε κόμματα της δεξιάς που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της δυτικής Ευρώπης από το 1945 μέχρι σήμερα», επισήμανε το Ιταλικό Κέντρο Εκλογικών Μελετών (CISE).

Η παράταξη που ίδρυσε στα τέλη του 2012 η Τζόρτζια Μελόνι με συνοδοιπόρους της διαφωνούντες του μπερλουσκονισμού ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, που δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της άκρας δεξιάς και περιορίζεται στο 19% των ψήφων.

«Ευχαριστώ» από Σαλβίνι
Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που σχολίασε τα exit poll μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία.
«Η κεντροδεξιά έχει σαφές προβάδισμα, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία. Θα είναι μακριά νύχτα, αλλά θέλω ήδη να σας πω: Ευχαριστώ», ανέφερε.

Centrodestra in netto vantaggio sia alla Camera che al Senato!Sarà una lunga notte, ma già ora vi voglio dire GRAZIE❤️?
— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) September 25, 2022

Μελόνι: «Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς»
«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η Μελόνι, πλέον προαλειφόμενη πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια σύντομης δήλωσής της στον Τύπο στη Ρώμη. «Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε.
Έκανε λόγο για βραδιά «υπερηφάνειας» για την παράταξή της, σπεύδοντας να προσθέσει πως το κόμμα βρίσκεται …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss