Αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού: Πώς τις τοποθετούμε στο όχημά μας

Μαριάννα Κρασανάκη
10/12/2022 11:34

Υποχρεωτικές είναι από 1η Οκτωβρίου οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όλα τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).
To Newsbomb.gr επισκέφθηκε τη Σχολή Οδηγών του Γιώργου Νικολαΐδη στην Καλλιθέα, ο οποίος μας έδειξε πώς μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να τοποθετηθούν ορθά οι αλυσίδες στους τροχούς του αυτοκινήτου.
Ο ιδιοκτήτης και δάσκαλος της Σχολής έδωσε σημαντικές συμβουλές αλλά και προϋποθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να βάλουμε τις αλυσίδες αλλά και την κατάσταση στην οποία θα πρέπει να βρίσκεται το όχημα κατά την τοποθέτηση.

Πηγή: Newsbomb.gr / Αλέξανδρος Γαστεράτος

Χρήσιμες οδηγίες πριν την τοποθέτηση αλυσίδων στο αυτοκίνητό μας
Οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν ήδη προμηθευτεί τις αλυσίδες και να μην βιάζονται τελευταία στιγμή. Όχι μόνο θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 80 ευρώ αλλά θα είναι επικίνδυνο σε περίπτωση χιονόπτωσης ή έντονων καιρικών φαινομένων.

Για να μειωθεί η πιθανότητα κάποιου ατυχήματος θα πρέπει οπωσδήποτε το αυτοκίνητό μας να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Σημαντικό είναι επίσης να κινούμαστε με χαμηλές ταχύτητες και να κρατάμε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και σε καμία περίπτωση να μην κάνουμε απότομες κινήσεις στον δρόμο.
Για να μειώσουμε τις πιθανότητες κάποιου ατυχήματος πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε το αυτοκίνητο μας σε άριστη κατάσταση όπως επίσης θα πρέπει να κινούμαστε με χαμηλές ταχύτητες, να κρατάμε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και σε καμία περίπτωση να μην κάνουμε απότομες κινήσεις.
Τέλος είναι σημαντικό να μη γίνονται απότομα φρεναρίσματα και επιταχύνσεις, καθώς και απότομες κινήσεις με το τιμόνι. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αρκετά κατά το φρενάρισμα και το κατέβασμα των σχέσεων στο κιβώτιο ταχυτήτων για ομαλότερο σταμάτημα.

Μαθαίνουμε να τοποθετούμε τις αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημά μας
Για να ξεκινήσουμε την τοποθέτηση πρέπει το όχημά μας να είναι ασφαλισμένο σε οριζόντιο, επίπεδο και σε σταθερό έδαφος, χωρίς απότομη κλίση για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω ολισθηρότητητας.
Τοποθετούμε τις αλυσίδες δίπλα από τους κινητήριους τροχούς και τις ξεμπλέκουμε. Απασφαλίζουμε το άγκιστρο της ντίζας και περνάμε την αλυσίδα πίσω από τον τροχό προσέχοντας να μην μπλεχτεί. Συνδέουμε το άγκιστρο πάνω από το υψηλότερο μέρος του τροχού και το κρατάμε σταθερά εκεί με το ένα μας χέρι. Με το ελεύθερο χέρι τραβάμε το υπόλοιπο της αλυσίδας που έχει μείνει πίσω από τον τροχό και το φέρνουμε όσο πιο μπροστά γίνεται.
Στη συνέχεια πρέπει να συνδέσουμε το επάνω γαντζάκι και να αφήσουμε την ντίζα να πέσει πίσω από τον τροχό. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε εύκολα τα μπόσικα από κάτω και θα κουμπώσουμε χωρίς δυσκολία το δεύτερο γαντζάκι.
Επόμενο βήμα… Παίρνουμε το κομμάτι της αλυσίδας που στην προέκτασή της έχει έναν γάντζο επάνω σε έναν ελαστικό τεντωτήρα, με την οποία θα ασφαλίσουμε την αλυσίδα. Αφού προχωρήσουμε περίπου 20μ. σταματάμε ξανά, τεντώνουμε την αλυσίδα με το έλασμα για να πάρουμε τα μπόσικα και έτσι ολοκληρώνουμε τη διαδικασία.
Πώς αφαιρούμε τις αλυσίδες από τους τροχούς
Για να βγάλουμε εύκολα τις αλυσίδες μετά την χρήση τους θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το άγκιστρο της ντίζας βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την καστάνια και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να σταματήσουμε το αυτοκίνητο μας σε τέτοια θέση, ώστε το άγκιστρο να βρεθεί πάλι στο ανώτερο σημείο του τροχού.
Με αυτή την κίνηση θα μας βοηθήσει πολύ στο να αφαιρέσουμε την αλυσίδα κάνοντας ακριβώς τα ίδια βήματα από το τέλος προς την αρχή.
Δείτε πως τοποθετούμε τις αλυσίδες στον τροχό και πώς τις αφαιρούμε:

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και για έναν έμπειρο οδηγό μπορεί να κρατήσει μόνο 2 έως 4 λεπτά για κάθε τροχό. Ωστόσο σε στιγμές πανικού, την ώρα των έντονων καιρικών φαινομένων πολλοί οδηγοί αγχώνονται με σκοπό να χρειάζονται σχεδόν μια ώρα για να τις βάλουν.
Συνίσταται επομένως ψυχραιμία και καθαρό μυαλό ώστε οι οδηγοί όχι μόνο να μπορούν να βάλουν σωστά τις αλυσίδες στους τροχούς αλλά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους ολισθηρούς δρόμους.
Τύποι αλυσίδων και τιμές
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες που καθορίζονται από την διαδικασία τοποθέτησής τους, το κόστος τους και τα αυτοκίνητα στα οποία προορίζονται να τοποθετηθούν.

ΣυμβατικέςΟι συμβατικές αλυσίδες με το συρματόσχοινο είναι από τις πιο αξιόπιστες (αν τοποθετηθούν σωστά), είναι κατάλληλες για όλους τους τύπους αυτοκινήτων και σπάνια θα «προδώσουν» τον οδηγό. Οι αλυσίδες αυτές καθορίζονται από το πάχος των κρίκων τους και έτσι έχουμε δύο κατηγορίες: τις αλυσίδες των 16 χλστ. και εκείνες των 9 χλστ., με τις δεύτερες να χρησιμοποιούνται για αυτοκίνητα που δια …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss