Απογοητευτική η COP27 “της υλοποίησης” – FleetNews

Η σύνοδος κορυφής της COP27 στο αιγυπτιακό θέρετρο Sharm el-Sheikh έγραψε ιστορία όταν οι αναπτυσσόμενες χώρες εξασφάλισαν ένα νέο ταμείο για τη στήριξη των θυμάτων των κλιματικών καταστροφών.
Ωστόσο, αυτό μετριάστηκε από μια ευρύτερη συμφωνία – το «σχέδιο υλοποίησης του Sharm el-Sheikh» – που απέκλειε οποιαδήποτε αναφορά στον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Παρείχε επίσης ελάχιστες ενδείξεις ότι οι χώρες προχωρούν σε σοβαρή κλιμάκωση των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών.
Η αιγυπτιακή προεδρία είχε υποσχεθεί μια διάσκεψη υλοποίησης κατά την οποία οι δεσμεύσεις του παρελθόντος θα έδιναν τη θέση τους σε ισορροπημένη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προετοιμασία από τις επιπτώσεις της. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα πέτυχαν περισσότερα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παρά για τις αιτίες που την προκαλούν.
Η απόφαση για δημιουργία ενός νέου ταμείου «απωλειών και ζημιών» που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή σηματοδότησε την κορύφωση μιας προσπάθειας δεκαετιών μικρών νησιωτικών και άλλων ευάλωτων κρατών.
Μιλώντας για την απόφαση για το ταμείο αυτό, ο Πρόεδρος της COP27, Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry, είπε: «Ακούσαμε τις εκκλήσεις και ανταποκριθήκαμε. Σήμερα, εδώ στο Sharm El-Sheikh, ιδρύσαμε το πρώτο ειδικό ταμείο απωλειών και ζημιών, ένα ταμείο που χρειάσθηκε πολύς καιρός για να δημιουργηθεί. Ήταν σκόπιμο αυτή η COP η COP υλοποίησης στην Αφρική, να είναι το σημείο όπου τελικά ιδρύθηκε το ταμείο. Εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο μπορούν τώρα να αισθανθούν ελπίδα ότι τα βάσανά τους θα αντιμετωπιστούν επιτέλους, σύντομα …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss