Άρχισαν οι παραδόσεις αερίου από τη Γαλλία στη Γερμανία

Η Γαλλία άρχισε σήμερα για πρώτη φορά να διοχετεύει αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία, σε μία κίνηση ενδεικτική της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Η Γαλλία άρχισε σήμερα για πρώτη φορά να διοχετεύει αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία, σε μια ενέργεια σταθμό που αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αλληλεγγύης για να ξεπεραστεί η μείωση των ροών από τη Ρωσία το φετινό χειμώνα.
«Είναι κάτι ιστορικό, η πρώτη φορά που η Γαλλία θα παραδώσει αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία. Μέχρι τώρα στέλναμε αέριο στη γείτονά μας μέσω του Βελγίου», δήλωσε ο Τιερί Τρουβέ, γενικός διευθυντής της GRTgaz, της εταιρείας που διαχειρίζεται το γαλλικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Αυτές οι πρώτες παραδόσεις συγκεκριμενοποιούν μια συμφωνία αλληλοβοήθειας που επισημοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς με στόχο να διαδραματίσει ένα ρόλο η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη την ώρα που το αέριο είναι περιζήτητο και η τιμή του ιλιγγιώδης.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, μερικές χώρες της οποίας ήταν πολύ εξαρτημένες απ’ αυτό, όπως η Γερμανία, η οποία έχει ανάγκη αυτή την ενέργεια για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά της, το νευρικό σύστημα της οικονομίας της.

Όμως η Γαλλία διαθέτει περισσότερο αέριο από τη γείτονά της επειδή είχε μαζικές παραδόσεις από τη Νορβηγία καθώς και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, που εν μέρει της επέτρεψαν να γεμίσει τα χειμερινά αποθέματά της στο 100%.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν συνεπώς η Γαλλία να παραδώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε σε αντάλλαγμα να παράσχει, αν παραστεί ανάγκη, ηλεκτρικό στη γείτονά της, όπου η παραγωγή των πυρηνικών σταθμών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.
Οι πρώτες αποστολές αερίου στη Γερμανία άρχισαν στις 06:00 σε ποσότητες 31 γιγαβατώρες (GWh)/ημέρα. Το επίπεδο των αποστολών αυτών «θα επανεκτιμάται κάθε μέρα βάσει των συνθηκών του δικτύου» και θα μπορεί να φθάσει τη μέγιστη ποσότητα των 100 GWh/ημέρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss