Athens Pride 2024: Τα events της εβδομάδας με εξωστρέφεια

Οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν φέτος το Athens Pride εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με βασικούς εταίρους τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μέχρι την κεντρική διοργάνωση, του Athens Pride, στις 15 Ιουνίου, έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα, αλλά και στον Πειραιά, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παραστάσεις και σόου, συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια, προβολές, πάρτι και δραστηριότητες.

Έκθεση: “I AM A VULVA”
Το Athens Pride 2024 σας προσκαλεί με χαρά στην πρώτη έκθεση για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του, “I AM A VULVA”.

 “I AM A VULVA” είναι το ongoing εικαστικό project της Έφης Εμμανουηλίδη, με κεντρικό θέμα τη θηλυκότητα το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την καλλιτεχνική κολλεκτίβα που δημιούργησε, τις Planet Sisterhood, που αποτελείται από πολλές διαφορετικές θηλυκότητες και allies.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια συλλογή από κεραμικά γλυπτά, την προβολή του βίντεο VULVA MANISTESTO, και δύο εγκαταστάσεις: μια διαδραστική εγκατάσταση φωτογραφίας (polaroid wall) και μια εγκατάσταση με αφίσες σε λογική street posters με το manifesto του “I AM A VULVA”. Μέσω αυτών των έργων, η έκθεση στοχεύει στο να τονίσει την πολυδιάστατη ταυτότητα και τη δύναμη της θηλυκότητας, μία δύναμη που συχνά παραβλέπεται και αποσιωπάται στην ετεροκανονική συνθήκη.

Το “I AM A VULVA” έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την υποεκπροσώπηση της θηλυκότητας, με παρόμοιο τρόπο που προσπ;aθησαν να κάνουν στο παρελθόν διάφορα φεμινιστικά καλλιτεχνικά κινήματα. 

Καλεί το κοινό να αναλογιστεί γιατί η θηλυκότητα υποτιμάται συστημικά στη σύγχρονη κοινωνία και να αναγνωρίσει τη σημασία της μέσα από τις αξίες και τις ποιότητες που την αποτελούν.

Ταυτόχρονα, το project αποτελεί μία απόπειρα αμφισβήτησης της ετεροκανονικότητας ως θεσμικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει την σύγχρονη πραγματικότητα. Στο video manifesto που αποτελεί μέρος της καμπάνιας για το project, βλέπουμε τόσο θηλυκότητες όσο και cis straight άντρες να κρατούν από ένα το κεραμικό αιδοίο, δηλώνοντας συμβολικά την θηλυκότητα στον ψυχισμό τους. Το I AM A VULVA επιχειρεί να περιγράψει την ετεροκανονικότητα ως ένα μέσο περιθωριοποίησης και στιγματισμού στις ποικίλες μορφές σεξουαλικότητας, φύλου και αυτό-έκφρασης. Στην Ελλάδα αντίστοιχοι προβληματισμοί έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, αλλά και τον δημόσιο διάλογο γύρω από τις γυναικοκτονίες.

Σχετικά με την καλλιτέχνιδα:
Η Έφη Εμμανουηλίδη είναι εικαστικός και Art Director που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Ο οικοφεμινισμός και το φύλο είναι τα κυρίαρχα θέματα της εικαστικής της πρακτικής.Το έργο της επικεντρώνεται κυρίως στην έκφραση και την εκδήλωση της θηλυκότητας. Χρησιμοποιεί μέσα όπως την γλυπτική, το βίντεο, την αναλογική φωτογραφία και το κείμενο. Είναι κάτοχος Master στην Οπτική Επικοινωνία, ενώ εργάζεται επίσης ως art director στην διαφήμιση, έχοντας βραβευτεί στα Young Lions Greece για την δουλειά της.

Ταυτότητα Δράσης
Τίτλος: I AM A VULVA
Κατηγορία: Εκθέσεις
Χώρος: ΚΑΤΑΪΣ (Βουρβαχή 3, Αθήνα)
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 11:00 – 20:00, Κυριακή 12:00 – 17:00.
Ημερομηνίες: 23/05/2024 έως τις 02/06/2024
Είσοδος: Ελεύθερη
Προσβασιμότητα: Είσοδος προσβάσιμη σε αμαξίδιο. Μη προσβάσιμη τουαλέτα. 250 μέτρα από το Μετρό Ακρόπολη. Ηχητική περιγραφή διαθέσιμη.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss