Αθώος ο διαχειριστής του livemovies.gr μετά από μήνυση της ΑΕΠΙ το 2009

Αθώος κηρύχθηκε από το Δ’ Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας ο διαχειριστής του livemovies.gr μετά από δικαστική διαμάχη με την ΑΕΠΙ. Την σχετική ανακοίνωση έκανε πρόσφατα ο συνήγορος του διαχειριστή της ιστοσελίδας, Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Να θυμίσουμε ότι η ΑΕΠΙ είχε υποβάλλει μήνυση ενάντια στον διαχειριστή της ιστοσελίδας livemovies.gr κατηγορώντας τον ότι η ιστοσελίδα του μετέδιδε παρανόμως οπτικοακουστικό περιεχόμενο με μουσική, τα δικαιώματα της οποίας εκπροσωπεί η Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η ιστοσελίδα περιείχε ευρετήριο συνδέσμων υπερκειμένου (links) προς τρίτες ιστοσελίδες, κυρίως επίσημες ιστοσελίδες τηλεοπτικών σταθμών, στις οποίες ήταν αναρτημένο το επίμαχο περιεχόμενο.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας υπέβαλλε μήνυση για ηθική βλάβη, διεκδικώντας αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ. Η ΑΕΠΙ υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ορισμένα από τα links της ιστοσελίδας lκαθιστούσαν “προσιτά στο κοινό” έργα για τα οποία η ΑΕΠΙ έχει δικαιοδοσία – και επομένως νομιμοποιείτο να ζητήσει άδεια, καθώς και το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Η υπεράσπιση, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το ευρετήριο είναι βάση δεδομένων που προστατεύεται από τον νόμο για την πνευματική ιδιοκτησία, ο οποίος αναγνωρίζει ως έργο τη βάση δεδομένων. Επιπλέον η υπεράσπιση προσκόμισε στο δικαστήριο νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζεται με την υπόθεση αλλά και την απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία κρίθηκε, κατόπιν αναγνωριστικής αγωγής, ότι η ιστοσελίδα δεν παραβιάζει την πνευματική ιδιοκτησία.

Με την αθώωση του διαχειριστή της ιστοσελίδας μπήκε τελεία σε μια δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που κράτησε περισσότερα από 7 χρόνια. Η ΑΕΠΙ δήλωσε στο ακροατήριο πάντως ότι ως προς το αστικό σκέλος, θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss