Δίκη Siemens: Σήμερα η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου

Την ετυμηγορία των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα ακούσουν σήμερα οι κατηγορούμενοι στην αποκαλούμενη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Οι 22 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο μέσα από τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ και εδώ και περίπου ένα χρόνο δικάζονται σε δεύτερο βαθμό. Ήδη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε τεθεί ζήτημα παραγραφής για ένα μεγάλο μέρος των κατηγοριών, ενώ από τους αρχικά 64 κατηγορούμενους, τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απεφάνθη για 54, καθώς οι υπόλοιποι δέκα είχαν φύγει ήδη από τη ζωή.
Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν 22 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα. Υπενθυμίζεται, ότι πολλοί από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης φυγοδικούν.

Οι δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου χρειάστηκαν 3.997 σελίδες για να περιγράψουν την υπόθεση των «δώρων» του γερμανικού κολοσσού προς τα στελέχη του ΟΤΕ και Έλληνες αξιωματούχους, αλλά και τη δαιδαλώδη διαδρομή του χρήματος και τους τρόπους μέσω των οποίων έφταναν στο κατάλληλο πρόσωπο τα χρήματα για να επιτευχθεί η σύμβαση ψηφιοποιήσης 8002 του ΟΤΕ.
Στο σκεπτικό των δικαστών του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου γινόταν λόγος για μια «πρωτόγνωρη υπόθεση ευρέως γνωστή -και όχι μόνο στην Ελλάδα- ως σκάνδαλο Siemens». Μέσα στις χιλιάδες σελίδες που συνέταξαν οι δικαστές περιγράφονται οι τακτικές των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης, με αρκετούς από αυτούς να είναι εξαφανισμένοι, μετατρέποντας την ακροματική διαδικασία σε δίκη «φαντασμάτων».

«Στο εσωτερικό της εταιρείας, της μητρικής αλλά και των θυγατρικών εταιρειών της που λειτουργούν ανά τον κόσμο, είχε συγκροτηθεί και λειτουργούσε μία ομάδα με ιδιαίτερα οργανωσιακά και λειτουργικά χαρακτηριστικά. Ο χρόνος συγκρότησης της ομάδας αυτής και τα μέλη που την είχαν συγκροτήσει χάνονται στην αχλή του χρόνου και για το λόγο αυτό δεν είναι δυ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss