Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι σήμερα (21/12) η καταβολή του – Τι να κάνετε αν δεν το λάβετε

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι σήμερα 21 Δεκεμβρίου οι εργοδότες πρέπει να καταβάλλουν τον 13ο μισθό στους εργαζομένους τους – Σε περίπτωση μη καταβολής οι υπάλληλοι μπορούν να τον διεκδικήσουν με νομικές διαδικασίες

Σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων. Οι εργοδότες μπορούσαν να καταβάλλουν το ποσό νωρίτερα, όχι όμως μετά την 21/12.
Οι εργαζόμενοι μπορούν μέσω της εφαρμογής του ΚΕ.Π.Ε.Α να υπολογίσουν το Δώρο που δικαιούνται στον σύνδεσμο:http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Σε περίπτωση που μέχρι και σήμερα δεν λάβουν τον 13ο μισθό σύμφωνα με τα νόμιμα δικαιώματά τους μπορούν να τον διεκδικήσουν καθώς δεν υπάρχουν «παραθυράκια» για τους εργοδότες.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά ο εργαζόμενος εάν δεν λάβει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων μπορεί να κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας καθώς το αδίκημα θεωρείται αυτοφόρω και αυτεπάγγελτο. Η επιθεώρηση εργασίας θα διαβιβάσει την καταγγελία αυτή στον εισαγγελέα για να ασκήσει ποινική δίωξη στον εργοδότη.

Εάν από την άλλη ο εργαζόμενος λάβει το δώρο λάβει το Δώρο και του ζητηθεί να το επιστρέψει σε μετρητά, αυτό είναι παράνομο. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος γυρίσει μετρητά το Δώρο, έπειτα δεν θα μπορεί να το αποδείξει και έτσι κανείς δεν θα δεχτεί ότι ο εργοδότης έχει λάβει επιστροφή σε μετρητά.

Τέλος είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν «παραθυράκια». Ο εργοδότης δεν μπορεί να αντικαταστήσει το δώρο με παροχή σε είδος. Είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το Δώρο μέχρι 21 Δεκεμβρίου.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss