Δύο εκθέσεις για τον Θ. Αγγελόπουλο στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Την Δευτέρα 7/11 θα γίνει η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του», σε σκηνοθεσία Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου.

Τις δύο εκθέσεις, μια εικαστική και μια φωτογραφική, που φιλοξενεί το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε χώρους στο Λιμάνι, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον κορυφαίο Έλληνα κινηματογραφιστή Θεόδωρο Αγγελόπουλο, εγκαινίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, με τίτλο «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», δώδεκα Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες αντλούν έμπνευση από το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αγγελόπουλου, την «Αναπαράσταση» και στοχάζονται στις μορφές, το περιεχόμενο και τα όρια που συνοδεύουν τη διαδικασία της αναπαράστασης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Δημήτρης Αναστασίου, Ειρήνη Ευσταθίου, Αντώνης Θεοδωρίδης, Ναταλία Μαντά, Αντώνης Ντόνεφ, Βιβή Παπαδημητρίου, Larry Amponsah, Andrew Pierre Hart, το καλλιτεχνικό δίδυμο Hippolyte Hentgen (Lina Hentgen και Gaëlle Hippolyte), Magdalena Karpinska και Asako Masunouchi.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το MOMus, θα φιλοξενηθεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 27 Νοεμβρίου, ενώ λίγο μετά την ολοκλήρωσή της στη Θεσσαλονίκη, θα μεταφερθεί στην Αθήνα, στο The Project Gallery (Νορμανού 3), από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 28 Ιανουαρίου.

Επίσης, το Φεστιβάλ, φιλοξενεί, μεγάλη έκθεση με τις φωτογραφίες του Νίκου Νικολόπουλου, από την ταινία «Η άλλη θάλασσα» στα γυρίσματα της οποίας έχασε τη ζωή του πριν δέκα χρόνια ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Η έκθεση με τίτλο «Η “Θάλασσα” στο λιμάνι» παρουσιάζεται στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό.
Όπως επισημαίνεται στην ειδική δίγλωσση έκθεση του Φεστιβάλ, με τίτλο «Αγγελόπουλος για πάντα», οι φωτογραφίες του Νικολόπουλου μάς μεταφέρουν στην καρδιά της καλλιτεχνικής πράξης και του σκηνοθετικού οράματος του Αγγελόπουλου, φέρνοντας στο φως αθέατες πτυχές και στιγμές ενός μέγιστου δημιουργού. Την ίδια στιγμή, η έκθεση εξάπτει ακόμη περισσότερο τη φαντασία όλων μας για μια άγνωστη και ημιτελή ταινία, η οποία έχει συνδεθεί με τον αδόκητο χαμό ενός αξεπέραστου σκηνοθέτη.
Στην ομιλία του στα εγκαίνια ο κ. Ανδρεαδάκης τόνισε, ότι με τις εκθέσεις ολοκληρώνεται η επιστροφή του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λατρεμένο τοπίο σε αρκετές ταινίες του …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss