ΕΕ: Διχασμένοι οι «27» για το ενεργειακό σχέδιο φον ντερ Λάιεν αποκαλύπτουν διπλωμάτες στο Politico

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αιφνιδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παραμονές της έκτακτης συνόδου των υπουργών ενέργειας της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιφνιδίασε τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών με πέντε ιδέες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη και η αντίδραση των χωρών μελών ήταν διχασμένη, αποκάλυψαν έξι διπλωμάτες στο POLITICO.
Αυτό είναι πιθανό να δώσει στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάποιο περιθώριο ελιγμών ενόψει της ομιλίας για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, στην οποία αναμένεται να πιέσει για μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν τις τιμές της ενέργειας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου κορυφής την Παρασκευή.

Η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε πέντε «άμεσες» κινήσεις για να βοηθήσει στην ενεργειακή έκτακτη ανάγκη της Ευρώπης: την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ένα ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλού κόστους με αυτά τα «απροσδόκητα κέρδη» να βοηθούν τους καταναλωτές, ένα φόρο αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη και τη διευκόλυνση της υποστήριξης σε προβληματικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Δύο από τα μέτρα υποστηρίζονται τόσο από την Επιτροπή όσο και από χώρες της ΕΕ, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες μετά από συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ. Το πρώτο είναι η παροχή πιστώσεων για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καταχωρίσουν τα υψηλά μετρητά της ασφάλειας που απαιτούνται για τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια ενέργειας στο τρέχον περιβάλλον υψηλών τιμών.Το δεύτερο είναι η φορολόγηση κερδών,αν και οι πρεσβευτές της ΕΕ ήθελαν διαβεβαιώσεις ότι τα έσοδα από τέτοιους φόρους θα παραμείνουν στη σωστή χώρα.

Η διευκρίνιση των λεπτομερειών θα είναι σημαντική, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που πληρώνονται για να ανάβουν ή να σβήνουν ανάλογα με τις ανάγκες για την εξισορρόπηση του δικτύου συχνά το κάνουν κατόπιν αιτήματος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στα εθνικά σύνορα.

Διχάζει η πρόταση για το πλαφόν
Το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία – με τις πρωτεύουσες να έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «δύσπιστη» σχε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss