Έφεση κατέθεση η Apple έναντι της απόφασης της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου σχετικά με το Apple Watch

Ουσιαστικά βέβαιο θεωρούταν ότι η Apple θα ασκούσε έφεση όταν η Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου απαγόρευσε τις πωλήσεις των Apple Watch Series 9 και Ultra 2, το περασμένο έτος. Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός κατέθεσε τις ενστάσεις του, έκτασης 916 σελίδων.

Η όλη υπόθεση έχει να κάνει με το κατά πόσο η Apple παραβίασε τις ευρεσιτεχνίες μέτρησης του οξυγόνου μέσω των σφυγμών που κατέχει η Masimo, εταιρία κατασκευής ιατρικών συσκευών. Η Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου συντάχθηκε με τη Masimo, καθώς αποφάνθηκε ότι η Apple πράγματι παραβίασε τις ευρεσιτεχνίες των εναγόντων, και ότι η παραβίαση αυτή τραυμάτιζε την εγχώρια βιομηχανία.

Η Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου είναι ένα σώμα παρόμοιο με δικαστήριο, το οποίο συχνά καλείται να αποφανθεί επί ζητημάτων όπου κάποιο αντικείμενο ενδέχεται να παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η λέξη “αντικείμενο” έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ, καθώς το καταστατικό της ΔΕΕ ορίζει ότι η δικαιοδοσία της άπτεται “αντικειμένων”.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε ιδιαίτερα δικονομικές λεπτομέρειες, σημαντικό μέρος της έφεσης που κατέθεσε η Apple θίγει κατά βάση δύο ζητήματα: τι είναι η εγχώρια βιομηχανία; Και ποια αντικείμενα; Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στο κείμενο της έφεσης, η Masimo όχι μόνο ήταν κυρίως γνωστή ως κατασκευάστρια οξύμετρων, αλλά δεν διέθετε καν κάποιο μοντέλο smartwatch στην αγορά, όταν προσέφυγε στην επιτροπή.

Πλέον, αυτό δεν ισχύει, καθώς η εταιρία διέθεσε το 2022 στην αγορά το W1 smartwatch. Η Masimo προσέφυγε στη ΔΕΕ το 2021 και, σύμφωνα με την έφεση της Apple, το μόνο αποδεικτικό στοιχείο που κατέθεσε ήταν κάποια CAD. Το 2015, στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης ClearCorrect Operating, LLC v. International Trade Commission, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ αποφάνθηκαν ότι τα τρισδιάστατα μοντέλα που αποστέλλονται μέσω του διαδικτύου δεν συνιστούν “αντικείμενα” και επομένως δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΔΕΕ. Βασικά, η Apple υποστηρίζει πως δεν υπήρχε καμία πραγματική βάση προσφυγής στη ΔΕΕ όταν το έπραξε η Masimo -ούτε ρολόγια, ούτε “αντικείμενα”, ούτε κάποια εγχώρια βιομηχανία- και επομένως η απαγόρευση πρέπει να ακυρωθεί.

Η ουσία, από τις 916 σελίδες της έφεσης, που περιλαμβάνουν πλήθος τεχνικών στοιχείων, είναι πως η Apple ανησυχεί ότι, σε περίπτωση που επικυρωθεί η απόφαση αυτή, η οδός που ακολούθησε η Masimo θα μπορούσε να αποτελέσει δελεαστική στρατηγική και για άλλες εταιρίες.

“Εφόσον επιβεβαιωθεί η απόφαση της Επιτροπής, θα ανοίξει η πόρτα για προσφυγές εναγόντων που μπορεί να στερούνται πραγματική εγχώρια βιομηχανία αλλά διαθέτουν επιχειρηματολογική εφευρετικότητα και λογισμικό CAD. Δεν ήταν αυτή η πρόθεση του Κογκρέσου και δεν είναι αυτό που επιτρέπει το καταστατικό κείμενο”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Οι ανησυχίες της Apple δεν είναι αβάσιμες. Τουλάχιστον μία ακόμη εταιρία ανάπτυξης ιατρικής τεχνολογίας, η AliveCor, έχει προσφύγει στη ΔΕΕ, ζητώντας την απαγόρευση της πώλησης των Apple Watch. Και σε αυτή την περίπτωση, η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η Apple παραβίασε την τεχνολογία EKG που ανέπτυξε η AliveCor και εξέδωσε απαγόρευση εισαγωγών. Ο Τζο Μπάιντεν, εντωμεταξύ, αρνήθηκε να ασκήσει βέτο επί της απαγόρευσης, όμως η AliveCor έχει καταθέσει ήδη έφεση σε απόφαση της Επιτροπής Δοκιμής και Εφέσεων Ευρεσιτεχνιών, σύμφωνα με την οποία η τεχνολογία που ανέπτυξε δεν μπορεί να αποτελέσει στην πράξη αντικείμενο ευρεσιτεχνίας.

Επί του παρόντος, η Apple έχει κατορθώσει να παρακάμψει την απαγόρευση εισαγωγών, διαθέτοντας τροποποιημένες εκδόσεις των Series 9 και Ultra 2, που απενεργοποιούν την τεχνολογία μέτρησης της οξυγόνωσης του αίματος. Άγνωστο παραμένει το πότε θα τελεσιδικήσει η υπόθεση αυτή.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss