Εκλογές: Η χαλαρή ψήφος η τιμωρητική και η αυτοδυναμία

Δυο είναι τα ζητήματα που απασχολούν την κεντρική πολιτική σκηνή και για τα οποία οι ευθύνες κατανέμονται, όχι ισομερώς, και στα τρία βασικά κόμματα που διεκδικούν την εξουσία: Η χαλαρή ψήφος και η αρνητική

Το αφήγημα της χαλαρής ψήφου φοβίζει περισσότερο τη ΝΔ για την 1η Κυριακή, ενώ για την 2η Κυριακή φοβίζει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Κατά κοινή ομολογία η χαλαρή ψήφος στερεί από την Πειραιώς τη δυνατότητα να δομήσει ένα «ποσοστό-ελατήριο» στις πρώτες κάλπες, το οποίο θα τις επιτρέψει να εκτοξευθεί σε συνθήκες αυτοδυναμίας στις επαναληπτικές εκλογές.
Σε πρώτο χρόνο, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγε κανείς ότι όλο αυτό το διάστημα κλείνει το μάτι στη λογική «δεν θα γίνει δα και τόσο κακό με την μη επίτευξη αυτοδυναμίας στις πρώτες κάλπες και δεν θα διαλυθεί το σύμπαν αν δεν έχουμε κυβέρνηση».

Βεβαίως αυτή η στρατηγική θα έχει και συνέπειες, αφού οι βουλευτές της αντιπολίτευσης (είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε του ΠΑΣΟΚ) δεν θα τρέξουν με την ίδια ζέση ούτε για την επανεκλογή τους, ούτε για τα ποσοστά του κόμματός τους. Αντίθετα, οι νεοδημοκράτες, αν έχουν επιτύχει στην πρώτη κάλπη ένα «ποσοστό ελατήριο», θα τρέξουν διπλά και θα υπερβάλλουν εαυτό και για να επανεκλεγούν οι ίδιοι και να πιάσει η ΝΔ την αυτοδυναμία. Τα παραπάνω που αφορούν στην ψυχολογία του νικητή ή του ηττημένου μπορεί να ακούγονται απλοϊκά, είναι όμως πολύ σημαντικά στο τελευταίο κατοστάρι των εκλογών. Εκτός όμως από την χαλαρή ψήφο η οποία αποτελεί σπαζοκεφαλιά, υπάρχει και το σενάριο της αρνητικής ψήφου.
Η τιμωρητική ψήφος

Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να δομήσουν αυτή ακριβώς την ψυχολογία προς της κάλπες. Την λεγόμενη «τιμωρητική ψήφο». Να ψηφίσουμε για να διώξουμε την κακή ΝΔ κι όχι για να φέρουμε τον γεμάτο ελπίδες ΣΥΡΙΖΑ. Για να συνεννοούμαστε θετική ψήφος είναι η λογική: «ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ (ή ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα) γιατί θεωρώ ότι έχει καλύτερο πρόγραμμα από τη ΝΔ».

Κάτι τέτοιο σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει βεβαίως. Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να έχει διογκωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό το σενάριο: …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss