Ελισάβετ: Η Βασίλισσα που έβλεπε τους πρωθυπουργούς να… περνάνε – Από τον Τσόρτσιλ στην Λιζ Τρας

Στην 70ετή έως τώρα θητεία της στον θρόνο, η Ελισάβετ είχε την ευκαιρία να… καλωσορίσει στον πρωθυπουργικό θώκο 14 πολιτικούς, με πρώτον απ’ όλους τον Άντονι Ίντεν, το 1955.

Η βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο το 1952 και σε ηλικία 25 ετών, έπειτα από τον θάνατο του πατέρα της, βασιλέως Γεωργίου του Έκτου. Εκείνη την περίοδο, πρωθυπουργός της Αγγλίας ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος μάλιστα πιστεύεται πως παραμένει, μέχρι και σήμερα, ο αγαπημένος πρωθυπουργός της βασίλισσας.
Όταν ο Τσόρτσιλ αποσύρθηκε το 1955, η βασίλισσα του απηύθυνε μια χειρόγραφη επιστολή, στην οποία του εκμυστηρευόταν πως κανένας διάδοχός του «δεν θα μπορέσει ποτέ να αναπληρώσει τη θέση του πρώτου μου πρωθυπουργού, στον οποίο και ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά και για τη σοφή καθοδήγηση του οποίου κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα τόσο βαθιά ευγνώμων».

Τον Τσόρτσιλ διαδέχθηκε το 1955 ο Άντονι Ίντεν από το κόμμα των Συντηρητικών, γενόμενος έτσι ο πρώτος πρωθυπουργός που διόρισε η ίδια η Ελισάβετ στην θέση. Ο Άντονι Ίντεν ήταν πρωθυπουργός για λιγότερο από δύο χρόνια, μεταξύ Απριλίου 1955 και Ιανουαρίου 1957 και οι σχέσεις του με τη βασίλισσα φέρεται να ήταν περισσότερο τυπικές.
Το 1957, την θέση του πρωθυπουργού ανέλαβε ο, επίσης Συντηρητικός, Χάρολντ Μακμίλαν. Ο Μακμίλαν υπηρέτησε έως το 1963.

Ο τρίτος πρωθυπουργός που διόρισε η βασίλισσα, ονόματι Άλεκ Ντάγκλας Χιουμ, ήταν πρωθυπουργός μόνο για ένα χρόνο, μεταξύ Οκτωβρίου 1963 και Οκτωβρίου 1964. Αναφέρεται, ωστόσο, ότι τους δυο τους ένωνε μια μεγάλη κοινή αγάπη για…τα σκυλιά!

Επόμενος πρωθυπουργός ήταν ο «Εργατικός» Χάρολντ Γουίλσον, ο οποίος είχε δύο θητείες στο νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ: Την πρώτη του από το 1964 έως το 1970 και την δεύτερη τα έτη 1974-1976.
Με τον Γουίλσον, η βασίλισσα είχε επίσης μια καλή σχέση και ο πρωθυπουργός είχε πάει για πικνίκ με την ίδια και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο ποτάμι δίπλα από το ανάκτορο του Μπαλμόραλ.
Ανάμεσα στις δυο θητείες του Γουίλσον, τον ρόλο του Βρετανού πρωθυπουργού ανέλαβε ο Έντουαρντ Χιθ (1970-1974). Με αυτό τον πρωθυπουργό, η βασίλισσα φέρεται να είχε περισσότερες δυσκολίες στην επικοινωνία.
Το 1976, η βασίλισσα διόρισε στην θέση του πρωθυπουργού τον Τζέιμς Κάλαχαν. «Ένα από τα πιο σπουδαία στοιχεία της είναι ότι δείχνει πάντα ικανή να βλέπει την αστεία πλευρά της ζωής. Όλες οι συζητήσεις μας ήταν πολύ ευχάριστες», είχε πει για τη βασίλισσα Ελισάβετ ο Κάλαχαν, ο οποίος υπηρέτησε έως το 1979.

Το 1979 έρχεται η στιγμή που στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας βρίσκεται για πρώτη φορά μια γυναίκ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss