Ελλείψεις φαρμάκων: Τελεσίγραφο Πλεύρη στις φαρμακαποθήκες

Να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα των οποίων η εξαγωγή απαγορεύεται, καλούνται όλες οι φαρμακαποθήκες της χώρας. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, θα ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας τους. 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ζήτησε από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, ο Υπουργός ζήτησε να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
Ήδη για το θέμα των ελλείψεων, έχει επικαιροποιηθεί η λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών σε σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις, ενώ μέτρα έχουν ληφθεί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικων φαρμάκων, καθώς και την αύξηση των εισαγωγών. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας είχε δώσει εντολή στον ΕΟΦ, μετά από καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), μάλιστα, με αφορμή την ανακοίνωση του ελέγχου στις πέντε εταιρείες, είχε επισημάνει ότι «από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών». «Σας ενημερώνουμε πάντως ότι οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές, και σας καλούμε να διαπιστώσετε σε ποιο βαθμό ισχύει το ίδιο και για τους άλλους εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου» ανέφερε ο ΣΦΕΕ.
Και οι φαρμακοποιοί, όμως, οι οποίοι ανέδειξαν το ζήτημα των ελλείψεων, τόνισαν ο έλεγχος πρέπει να επεκταθεί σε όλους όσοι μετέχουν στη διακίνηση του φαρμάκου, χαρακτηρίζοντας ότι είναι θετικό το γεγονός πως ξεκινάει ο έλεγχος της τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Eλλείψεις φαρμάκων: Νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών
Επέκταση του ελέγχου για τα αποθέματα φαρμάκων ζητούν οι φαρμακοποιοί


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss