Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ σχεδιάζει να «πατήσει φρένο» στις τιμές – Η κρίσιμη εβδομάδα των «27»

Η ΕΕ προγραμματίζει ιστορικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, καθώς οι «27» αντιμετωπίζουν τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών

Η ΕΕ πρόκειται να επιβάλει ιστορικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας για να χαλιναγωγήσει τις αυξανόμενες τιμές, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης επιβολής εισφοράς στα υπερκέρδη και τα ανώτατα όρια τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Politico.
Εμπειρογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εθνικές πρωτεύουσες και στις πρεσβείες εργάστηκαν πυρετωδώς όλο το Σαββατοκύριακο για να επιταχύνουν τα «σχέδια έκτακτης παρέμβασης» με στόχο την προστασία των νοικοκυριών και των εταιρειών, με πολλούς ηγέτες να προειδοποιούν για μαζικές κοινωνικές αναταραχές εάν δεν τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές.

Σε έγγραφο της 4ης Σεπτεμβρίου, το οποίο έλαβε το Politico, η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συνεχιζόμενες περικοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό της Μόσχας και η πρόσφατη «πλήρης και επ’ αόριστον διακοπή» του αγωγού Nord Stream «τροφοδοτούν άνοδο του πληθωρισμού και έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε όλες τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».

Τα νέα για το «λουκέτο« του Nord Stream εκτόξευσαν την τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς TTFκατά 31% το πρωί της Δευτέρας στα 281 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε απάντηση, η προεδρία πέταξε το μπαλάκι δοκιμάζοντας την όρεξη μεταξύ των 27 χωρών του μπλοκ για μέτρα που κυμαίνονται από πλαφόν στις τιμές μέχρι ελέγχους της αγοράς, ζητώντας από τις πρωτεύουσες να δηλώσουν ποια μέτρα είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ αυτής της Παρασκευής (9/9).
Οι εξελίξεις σημειώνονται αφότου οι ηγέτες των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας συμφώνησαν τελικά την Κυριακή (4/9) να υποστηρίξουν την προτεινόμενη εισφορά στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, οι εν λόγω παραγωγοί έχουν τεράστια απροσδόκητα κέρδη επειδή η τιμή της ενέργειας καθορίζεται από την πιο ακριβή εισροή ,το φυσικό αέριο.

Η τσεχική προεδρία έχει συντάξει έναν κατάλογο προτάσεων από όλο το μπλοκ, που θα εξεταστούν ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Παρασκευής. Ορισμένες πρωτεύουσες θέλουν ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο από «συγκεκριμένες πηγές» δηλαδή τη Ρωσία, η οποία εργαλειοποιεί τις εξαγωγές ενέργειας της.

Μια ιδέα που εξετάζεται είναι ένα πλαφόν …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss