Ενεργειακή κρίση: Μπορούν τα μέτρα στήριξης των 375 δισ.ευρώ να κρατήσουν ζεστά τα νοικοκυριά;

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα επωφεληθούν από τουλάχιστον 375 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατική βοήθεια για τον περιορισμό των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να μην φέρει αρκετή ανακούφιση από τις δαπάνες.

Οι διάφορες λύσεις που υιοθετούνται για την αντιμέτωπιση της ενεργειακής κρίσης μπορεί τελικά να αποδειχθούν προσωρινές «ανάσες» εφόσον οι τιμές χονδρικής θα παραμείνουν πολύ υψηλότερα από τις ιστορικές νόρμες. Τον Αύγουστο, η μέση τιμή που προσφέρθηκε στους καταναλωτές στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης ήταν 67% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι για την ηλεκτρική ενέργεια και 114% υψηλότερη για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων VaasaETT.
«Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη χονδρική τιμή, το μόνο που απομένει είναι να μοιράσετε χρήματα», δήλωσε ο Φίλιπ Λιούις, διευθύνων σύμβουλος της VaasaETT με έδρα τη Φινλανδία. «Το μόνο πράγμα που μπορούν πραγματικά να κάνουν οι καταναλωτές είναι να εξοικονομήσουν ενέργεια».

Ο χειμώνας προδιαγράφεται ζοφερός σε όλη τη γηραιά ήπειρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ήδη το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, θα δει τους χειμερινούς λογαριασμούς να αυξάνονται κατά περίπου 178%. Τριψήφιες αυξήσεις καταγράφει επίσης η Ολλανδία, που έχει ήδη τα υψηλότερα τιμολόγια φυσικού αερίου.
Ο συνολικός λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πλησιάζει τα 379 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση νέες ανακοινώσεις και στοιχεία από την ομάδα σκέψης Bruegel. Είναι πιθανό να αυξηθεί εάν οι παρεμβάσεις στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφέρουν απροσδόκητα κέρδη για τις κυβερνήσεις.

Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα περισσότερα νοικοκυριά θα δουν τις τιμές σχεδόν να τριπλασιάζονται σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα από την 1η Οκτωβρίου, αφού η ρυθμιστική αρχή Ofgem αύξησε το όριο για το πόσο μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές ανά μονάδα ισχύος. Η κυβέρνηση καταβάλει 400 στερλίνες (461 δολάρια) ανά νοικοκυριό για τους λογαριασμούς ενέργειας και υπόσχεται περισσότερη βοήθεια στους ασθενέστερους.
Γερμανία
Τα νοικοκυριά είδαν τους λογαριασμούς του Αυγούστου να αυξάνονται κατά μέσο όρο 185% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο καταναλωτών Check24.Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής προσφέρει μέτρα στήριξης ύψους 95 δισ.ευρώ.
Γαλλία

Η κυβέρνηση παγώνει και επιβάλλει πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα σπίτια, τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως ηλεκτρισμό και όχι αέριο για θέρμανση.
Ιταλία
Το τυπικό νοικοκυριό αντιμετωπίζει ένα εκπληκτικό άλμα 91% στις τιμές …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss