Ενεργειακή κρίση: Το πλαφόν που εισηγείται η Κομισιόν και η σκληρή απάντηση Πούτιν

Στο «κόκκινο» η ενεργειακή κρίση. Η ΕΕ σχεδιάζει ανώτατο όριο τιμής 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την ηλεκτρική ενέργεια που δεν παράγεται με φυσικό αέριο, την ώρα που η Μόσχα απελεί να σταματήσει τις προμήθειες και κατηγορεί τη Δύση για κινήσεις που απειλούν την παγκόσμια οικονομία

Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται την επιβολή πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταστολή της ενεργειακής κρίσης της ΕΕ.
Σε ένα προσχέδιο προτάσεων που περιήλθαν στην κατοχή των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια άνθρακα, τα οποία καθορίζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το σημείο αναφοράς στην περιοχή είναι πάνω από 450 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή είναι συνδεδεμένες με την τιμή του φυσικού αερίου, είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται είτε με φυσικό αέριο είτε με άλλα μέσα. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες από ό,τι οι μέσοι όροι της τελευταίας δεκαετίας.
Το σχέδιο της Κομισιόν

Ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα μιμείται «τα αποτελέσματα της αγοράς που θα μπορούσαν να αναμένονται εάν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λειτουργούσαν κανονικά και δεν θα υπόκεινταν στην μετατροπή της ενέργειας ως όπλου μέσω διακοπών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», σημειώνει η Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της πρότασης της Κομισιόν επισημαίνεται ότι «οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλές λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά μετά από μια σειρά διαταραχών στον εφοδιασμό φυσικού αερίου που μπορεί να εξηγηθεί μόνο από μια σκόπιμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως πολιτικό όπλο.
Περαιτέρω διακοπές του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερα επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου με αρνητικές επιπτώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, στο επίπεδο του πληθωρισμού, στη συνολική χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα της ΕΕ και στους πολίτες»
Ανέφερε ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνει τις μελλοντικές ε …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Don't Miss