Ενεργειακός εφιάλτης στην Ευρώπη – Το μαρτύριο της σταγόνας και το θρίλερ με το Nord Stream 1

Gazprοm: Στις 3 Σεπτεμβρίου η επαναλειτουργία του αγωγού

Έτοιμος να στραγγαλίσει ενεργειακά την Ευρώπη εμφανίζεται ο Βλάντιμιρ Πούτιν, την οποία υποβάλλει στο μαρτύριο της σταγόνας. Την ώρα που οι τιμές φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύονται σε νέα υψηλά, η Gazprom ανακοίνωσε παράταση στη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέποντας την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει όσο πλησιάζει ο χειμώνας σχεδιάζει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στόχος της Ένωσης, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι βραχυπρόθεσμα να περιοριστούν οι τιμές και μακροπρόθεσμα να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης της ενέργειας αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας.
O στόχος είναι να καταρτιστεί ένα σχέδιο, ωστόσο για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις, όπως:

– Kάθε χώρα βασίζεται σε διαφορετικό ενεργειακό μείγμα, από τα ορυκτά καύσιμα έως την πρωτοπορία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε μια ενιαία προσέγγιση είναι απίθανο να καλύψει τις ανάγκες όλων.

– Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό – αν θα γίνει μέσω κρατικής χρηματοδότησης ή έκτακτης φορολόγησης των παραγωγών.
Το Bloomberg προχωρά στην ανάλυση ορισμένων πιθανών μέτρων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που εκπονεί η ΕΕ αλλά και των προκλήσεων που πρέπει να ξεπεραστούν.
Ειδικότερα:
Πλαφόν τύπου Ισπανίας

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν οι πρώτες που αψήφισαν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και έθεσαν ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο προκειμένου να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο αντιμονοπωλιακός βραχίονας της ΕΕ δήλωσε ότι η στήριξη θα λάβει τη μορφή πληρωμής που θα λειτουργεί ως άμεση επιχορήγηση στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους των καυσίμων τους.
Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες εξαγωγές στις διασυνοριακές συνδέσεις με χώρες όπως η Γαλλία. Αυτή η επιλογή θα λειτουργούσε καλύτ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss