Ενεργειακός πόλεμος ενόψει; Το επικίνδυνο μπρα ντε φερ Ρωσίας – Ευρώπης και οι απρόβλεπτες συνέπειες

Η Gazprom έκλεισε το διακόπτη και επικαλείται νέο πρόβλημα – Οι αντιδράσεις Βερολίνου και Βρυξελλών και η αγωνία σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Τελικά, υπάρχει όντως τεχνικό πρόβλημα στην Gazprom και δεν μπορεί να ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου ή μήπως είναι ένα ακόμα παιχνίδι νεύρων και μια εκδικητική συμπεριφορά; Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το σίγουρο είναι πως η Ευρώπη μένει χωρίς φυσικό αέριο και οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου αγωνιούν ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Το παρατεταμένο κλείσιμο της στρόφιγγας από την ρωσική εταιρεία Gazprom, μπορεί να μην εκπλήσσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ισχυρίζονται πως διαθέτουν σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης από τη Μόσχα, ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί μια πραγματική απειλή.

Λίγες ώρες πριν ξαναμπεί σε λειτουργία ο Nord Stream 1, μετά τις τριήμερες εργασίας συντήρησης που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Μόσχα, η Gazprom αποφάσισε να κρατήσει κλειστό τον διακόπτη, εντείνοντας την ανησυχία των Ευρωπαίων. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τουρμπίνα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει με ασφάλεια αν δε διορθωθεί η διαρροή. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επισκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ο Nord Stream 1 τίθεται επ’ αόριστο εκτός λειτουργίας.
Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Κομισιόν και των G7 για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η Μόσχα είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι εάν η Δύση προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν η ίδια θα σταματήσει να πουλάει.

Θεωρητικά η Gazprom αργά ή γρήγορα θα ανακοινώσει ξανά τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εντούτοις, είναι προφανές πως Ρωσία και Δύση έχουν ήδη μπει σε έναν ενεργειακό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία διεθνώς και σίγουρα θύματα τους πολίτες.

Το πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί αυτή η κατάσταση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά. Κι αν τελικά ο Πούτιν αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα τον χειμώνα; Ποιοι και πώς θα τον σταματήσουν; Με κυρώσεις; Ο «τσάρος» αυτή τη στιγμή έχει το πάνω χέρι σε κάθε εξέλιξη και πλέον οι συνήθως νωθροί Ευρωπαίοι καλούνται να ξυπνήσουν και αντιδράσουν πριν να είναι αργά.
Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν
Για «επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Gazprom κάνει λόγο ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, με ανάρτησή του στο τουίτερ.
«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» σημειώνει ο κ. Μαμέρ.

Προσθέτει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».
Siemens: Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream 1
Η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss