Επικουρικές συντάξεις: Έρχονται πληρωμές αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ – Όλοι οι δικαιούχοι

Επικουρικές συντάξεις: Την καταβολή αναδρομικών 11 μηνών που αφορά επικουρικές συντάξεις θα καταβάλλει ο ΕΦΚΑ.

Αναδρομικά 11 μηνών στις επικουρικές συντάξεις πληρώνει ο ΕΦΚΑ εκτελώντας αποφάσεις Πρωτοδικείων χωρίς να ασκεί έφεση ή να τις αναπέμπει σε ανώτερο δικαστήριο, για να τις ανατρέψει με οδηγίες της επιτροπής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Σχετικό έγγραφο που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» δίνει εντολή στον ΕΦΚΑ να μην ασκήσει ένδικα μέσα σε συνταξιούχους που κέρδισαν αναδρομικά και να πληρωθούν το 11μηνο των επιστροφών για επικουρικές και για τόκους, όπως και έγινε.

Η πληρωμή αναδρομικών χωρίς έφεση ή αναίρεση μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για 370.000 συνταξιούχους με εκκρεμείς δίκες, που διεκδικούν αναδρομικά όχι μόνον κάτω από 3.000 ευρώ (που δεν υπόκεινται σε έφεση), αλλά και πάνω από 3.000 ευρώ.
Ρύθμιση

Για να κλείσει, όμως, οριστικά το ζήτημα είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί μια πάγια ρύθμιση που θα δίνει τα αναδρομικά σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια, μια που όσοι άσκησαν προσφυγές έως τον Ιούλιο του 2020 (σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας) δικαιούνται να πάρουν πίσω τις περικοπές επικουρικών και Δώρων για 11 μήνες.

Το θέμα, όμως, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση δεν είναι μόνον να βρει λύση για να μην περιμένουν άλλο τα αναδρομικά όσοι έχουν εκκρεμείς δίκες, αλλά να καταβάλει τα αναδρομικά και σε άλλους 600.000 συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια περιμένοντας να πάρουν πίσω τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για τις επικουρικές τους συντάξεις.
Το πρώτο βήμα πάντως γίνεται με την απόφαση πληρωμής αναδρομικών μόνο με πρωτόδικες αποφάσεις και χωρίς αναίρεση που έχει δικαίωμα να ασκήσει ο ΕΦΚΑ.
Η συνήθης πρακτική που ακολουθεί το Ταμείο για τα αναδρομικά που επιδικάζουν τα δικαστήρια στις αγωγές των συνταξιούχων είναι να ασκεί έφεση, ενώ σε περιπτώσεις που τα επιδικασθέντα ποσά είναι κάτω από 3.000 ευρώ και δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί έφεση (σ.σ.: καθώς υπολείπονται του ποσού του εκκλητού), μπορεί να αναπέμπει τις υποθέσεις αυτές σε ανώτερο βαθμό (π.χ. στο ΣτΕ), κερδίζοντας χρόνο αν δεν είναι εφικτή η ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης.
Αλλαγή… ρότας

Η τακτική αυτή φαίνεται να αλλάζει και τελικά ο ΕΦΚΑ σε πολλές από τις υποθέσεις που κερδίζονται πρωτόδικα για τα αναδρομικά αποφασίζει να πληρώσει τα ποσά στους συνταξιούχους. Απόδειξη της αλλαγής στάσης ή της ηπιότερης αντιμετώπισης από πλευράς ΕΦΚΑ των δι …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss