Έρχεται Giga Voucher και πίεση στους παρόχους – Τι δήλωσε ο Παπαστεργίου από MWC 2024

Στόχος να αλλάξει η χώρα κατηγορία και να βελτιώσει τις επιδόσεις της από άποψη ταχυτήτων, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο φετινό συνέδριο MWC στη Βαρκελώνη.

Παρά τα σημαντικά βήματα ψηφιοποίησης που έχει κάνει η Ελλάδα, εξακολουθεί να υπολείπεται σε ταχύτητες συνδέσεων και ποσοστά κάλυψης νέων δικτύων. Γι’ αυτό ο Υπουργός προανήγγειλε σειρά συναντήσεων με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για επανασχεδιασμό επενδύσεων με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο κουπόνι επιδότησης οπτικών ινών, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Τμήμα των κονδυλίων θα διατεθεί αποκλειστικά σε δικαιούχους του προηγούμενου προγράμματος «Smart Readiness». Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία για γρήγορη πρόοδο στο ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, τόνισε πως θα συνεχιστεί με έμφαση στην απλοποίηση διαδικασιών. Εντός Μαρτίου θα παρουσιαστεί οδικός χάρτης για τη σταδιακή κατάργηση πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.

Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του νέου ελληνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλος». Μάλιστα, υπάρχει σχεδιασμός για ανάπτυξη ελληνικού Large Language Model, όπως το ChatGPT.

Σε γενικό επίπεδο, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική ελληνική παρουσία στη φετινή έκθεση MWC. Τόνισε δε τη σπουδαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης της εξωστρέφειας των εγχώριων εταιρειών τεχνολογίας σε διεθνές επίπεδο.

Ως παράδειγμα ανέφερε τη διοργάνωση της έκθεσης BEYOND στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός προσέλκυσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από τα Βαλκάνια.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις διεθνώς επιβάλλουν τη διατήρηση και ενίσχυση του πρωτοποριακού ρόλου της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss