Έρκυνα: Ένα από τα λίγα ποτάμια της Ελλάδας με θηλυκό όνομα

Ποταμός Έρκυνα: Όταν το φυσικό κάλλος συνδυάζεται με τη μυθολογία, απορρέει κάτι μαγικό…

Σε πολύ μικρή απόσταση από την Αθήνα, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, βρίσκεται η Λιβαδειά, η οποία σύμφωνα με τη μυθική παράδοση ιδρύθηκε από τον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο.
Κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το μαντείο του Τροφωνίου Διός με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, το οποίο αποτελούσε τον προπομπό για τους Δελφούς.

Σύμφωνα λοιπόν με τη μυθολογία, η πολυαγαπημένη κόρη του Τροφωνίου, η νύμφη Έρκυνα, ήταν πολύ καλή φίλη με την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας. Οι δυο τους έπαιζαν συνέχεια μαζί. Μια ημέρα η Έρκυνα κάλεσε την Περσεφόνη να παίξουν με μια όμορφη χήνα που της είχε χαρίσει ο πατέρας της. Πήραν λοιπόν το πτηνό και πήγαν μαζί κοντά στο άλσος. Εκεί ανακάλυψαν μια σπηλιά και θέλησαν να παίξουν κρυφτό. Όμως το πτηνό ξέφυγε από την αγκαλιά της Έρκυνας και ανήσυχο πήγε να κρυφτεί μέσα στη σπηλιά, σαν κάτι να το τραβούσε εκεί. Τα δύο κορίτσια ακολούθησαν τη χήνα μέσα στη σκοτεινή σπηλιά όταν διέκριναν κάτι λευκό να κουνιέται πίσω από μια μεγάλη πέτρα. Τότε η Έρκυνα σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα, όταν από τα βάθη της γης ακούστηκε ένα βουητό και μέσα σε λίγα λεπτά από παντού άρχισαν να αναβλύζουν νερά. Έκπληκτη η Περσεφόνη είδε τη φίλη της με τη χήνα και τα νερά να γίνονται ένας ορμητικός ποταμός…
Στο π …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss