Ερντογάν: Θα αναζητήσει «σωτηρία» στο Αιγαίο; Επικίνδυνη ένταση τα τελευταία 24ωρα

Προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις πιέσεις που δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος – Θα επιχειρήσει να εξωτερικεύσει την κρίση; Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις να απαντήσουν σε κάθε ενέργεια.

Σε ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση θέτει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, μετά και την καταδίκη από το καθεστώς Ερντογάν του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Οι διαδηλώσεις τα πρώτα 24ωρα έχουν λάβει μορφή εξέγερσης του τουρκικού λαού ενάντια στις πρακτικές του Τούρκου προέδρου, που έφτασε στο σημείο να στείλει στη φυλακή ένα από τους πιο λαοφιλείς πολιτικούς στην γείτονα.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να γνωρίζουν καλά πως η Άγκυρα είναι ικανή να εξωτερικεύσει την εσωτερική κρίση με κάθε τρόπο και κάθε κόστος. Τι σημαίνει αυτό; Προβοκάτσια αλά Τούρκα! Με τον «σουλτάνο» ασφυκτικά πιεσμένο από την αντιπολίτευση, που σύσσωμη πλέον τάσσεται εναντίον του και τον λαό να διαδηλώνει φωνάζοντας «κάτω η τυραννία του Ερντογάν», το σενάριο εξαγωγής της κρίσης μέσα από ένα ακραίο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο είναι πιο ορατό από ποτέ. Σε τι σημείο θα φτάσει; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα.
Τα τελευταία 24ωρα πάντως, παρατηρείται ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων στο Αρχιπέλαγος, με την τουρκική αεροπορία να επιχειρεί δεκάδες παραβιάσεις στο FIR Αθηνών, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά των Ελλήνων χειριστών. Μόνο την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν 95 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, με ορισμένα τουρκικά μαχητικά να μπαίνουν οπλισμένα και να προκαλούν σε σκληρές αερομαχίες τα «γεράκια» της HAF. Ανάλογη εικόνα και την Πέμπτη, με 20 τουρκικά αεροσκάφη – τα 18 οπλισμένα – να «σπάνε» το ελληνικό FIR και να εμπλέκονται 9 φορές με ελληνικά μαχητικά.

Η Πολεμική Αεροπορία βεβαίως δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση, με ελληνικά F-16 και Mirage να καταδιώκουν ανηλεώς τους Τούρκους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη δεν απογειώθηκαν μαχητικά μόνο από τις Μοίρες ετοιμότητας, Καστέλι, Σκύρο, Λήμνο… αλλά από όλες σχεδόν τις Πολεμικές Μοίρες, με τους πιλότους μας να αναχαιτίζουν τους θρασύδειλους Τούρκους και να τους οδηγούν άρον – άρον πίσω στις τουρκικές βάσεις.

Είναι προφανές ωστόσο πως οι Τούρκοι δείχνουν διάθεση κλιμάκωσης. Από εκεί που έστελναν καθημερινά στο Αιγαίο οχτώ – δέκα συγκεκριμένα μαχητικά για παραβιάσεις, αποτέλεσμα προφανώς και της έλλειψης ανταλλακτικών για συντήρηση των μαχητικών, πλέον στέλνουν τα διπλάσια, ενώ και οι χειριστές τους φαίνεται πως έχουν πάρει εντολή να επιδιώκουν περισσότερο την επαφή με τους Έλληνες, παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν ταπεινωτικές απαντήσεις. Ενδεχομένως και να προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες ατυχήματος, κάτι που θα οδηγούσε αυτομάτως σε ακραίας έντασης «θερμό» επεισόδιο και παράλληλα στη λύτρωση του Ερντογάν που το αναζητά εναγωνίως για να βγει από τον εσωτερικό λαβύρινθο.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχει συστήσει στους Ικάρους μας να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί, ψύχραιμοι και αποφασιστικοί όπου χρειάζεται.
Μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος την Πέμπτη πραγματοποίησε πτώση με αλεξίπτωτο από ελικόπτερο Σινούκ. «Η μέρα ξεκίνησε πολύ καλά. Είμαστε ακόμα καλύτεροι τη νύχτα», έγραψε ο Στρατηγός Φλώρος, σε ένα μήνυμα που είχε προφανέστατο παραλήπτη.
Συμβολική και ουσιαστική και η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράγου Χαράλαμπου Λαλούση στην Περιοχή Ευθύνης της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ «ΚΩΣ»). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός επισκέφθηκε Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ), διαπίστωσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο ηθικού του προσωπικού και αντάλλαξε μαζί του ευχές εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τον κ. Λαλούση συνόδευσε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ», Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

Όσο για το Πολεμικό Ναυτικό, πανταχού παρών! Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει δώσει εντολή για συνεχή ετοιμότητα στις μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια, με απόλυτο έλεγχο όλων των κρίσιμων σημείων. Οι γιορτές θα βρουν πολλά πληρώματα εν πλω, ωστόσο, ο κ. Πετράκης έχει διαμηνύσει πως όσο το δυνατόν οι μονάδες να επιστρέψουν στους ναυστάθμους και τα στελέχη να ξεκουραστούν.
Στους Τούρκους επιτελείς φτάνει καθημερινά κάθε ενέργεια που πραγματοποιούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και σίγουρα η εκπαιδευτική τους δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό και οι ασκήσεις που εκτελούνται έχουν προσαρμοστεί στις απειλές και τις προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας. Η ανακατάληψη περιοχής, η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, οι αποβατικές ενέργειες με τη συμμετοχή όλων των Κλάδων αλλά και συμμαχικών δυνάμεων, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα πως η χώρα μας είναι πανέτοιμη για κάθε σενάριο, για κάθε ενδεχόμενο, είτε μέρα είτε νύχτα.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss