Ευρώπη και ΗΠΑ στέλνουν μηνύματα, διαφορετικά τα διαβάζει η Τουρκία

«Κόλαφο» για την Τουρκία αποτελεί το κείμενο της έκθεσης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόοδο της Τουρκίας στο πλαίσιο των κρίσεων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το κείμενο μιλά για σαφή επιδείνωση στη σχέση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, καθώς και απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, με ολοένα και αυξανόμενη επιθετική ρητορική και ενέργειες που οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Για παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις έκανε λόγο η Άγκυρα που διάβασε διαφορετικά την ευρωπαϊκή έκθεση.

Όπως επίσης βιάστηκε να πανηγυρίσει για την απόσυρση των τροπολογιών στις ΗΠΑ. Στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, που ονομάζεται NDAA, εντάχθηκαν τροπολογίες από βουλευτές και γερουσιαστές όπως ο Κρις Βαν Χόλεν που απαγόρευαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, εκτός αν συμφωνούσε -μεταξύ άλλων- και να μην τα χρησιμοποιήσει για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Την είδηση για την απόσυρση από το νομοσχέδιο της Γερουσίας των συγκεκριμένων τροπολογιών που επέβαλλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-1 6 γνωστοποίησε με έκτακτο δελτίο το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Και ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων απουσίαζε από τη Γερουσία, όπως και πολλοί άλλοι νομοθέτες, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να κάνουν λόγο για «ρωγμή στην Ελλάδα» για «Σοκ στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ».
Όμως, πρόκειται για μια υπόθεση κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και, κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει. Ο ρόλος του ελληνοαμερικανικού λόμπι, το οποίο δεν αιφνιδιάστηκε, πλέον αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, με χρονικό ορόσημο τουλάχιστον τις ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Διότι για την πώληση των F-16 στην Τουρκία θα αποφασίσουν οι αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου: Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και οι Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων των δύο σωμάτων. Θετικό είναι ότι η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάπας εγκρίθηκε και θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά τη διαπραγμάτευση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού. Άρα, μέχρι να συγκροτηθούν αυτές οι επιτροπές μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, οι Ελληνοαμερικανοί ισχυροί παράγοντες σε συνεργασία και με καθοδήγηση από την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσουν και να πείσουν για ποιο λόγο πρέπει να περάσουν αυτές οι τροπολογίες. Η Αθήνα έχει απόλυτη εμπιστοσύνη …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss