Φάρελ Σάντερς: Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο θρυλικός σαξοφωνίστας 

Ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Φάρελ Σάντερς άνοιξε τους ορίζοντες της μουσικής με δυσαρμονίες και νέο στυλ αυτοσχεδιασμού στα μέσα του 20ου αιώνα

Ο Φάροου -Φάρελ- Σάντερς, ο Αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, στο Λος Άντζελες, αφήνοντας ως παρακαταθήκη περισσότερα από 30 άλμπουμ. Ανάμεσά τους το «Karma», το οποίο περιλάμβανε το μουσικό κομμάτι διάρκειας 33 λεπτών «The Creator Has a Master Plan». Στο άλμπουμ, που έφτασε στο Νο. 188 του Billboard 200 τον Αύγουστο του 1969 είχε ενσωματώσει επιρροές από την παραδοσιακή μουσική της Αφρικής και της Νότιας Ασίας.
Ο θάνατος του Σάντερς ανακοινώθηκ από τη δισκογραφική του εταιρεία Luaka Bop, η οποία το 2021 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Promises», μια συνεργασία με τους Floating Points και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Γεννημένος στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας το 1940, η καριέρα του Σάντερς ξεκίνησε στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Αφού μετακόμισε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1960, και χρειάστηκε ακόμη και να πουλήσει το κόρνο του για να ζήσει, άρχισε να συνεργάζεται με τον Sun Ra, πριν γίνει μέλος του συγκροτήματος του, Τζον Κολτρέιν. Ο Σάντερς έπαιζε μαζί του μέχρι τον θάνατο του τελευταίου το 1967 που κυκλοφόρησε πολλά αριστουργήματα της avant-garde, συμπεριλαμβανομένου του άλμπουμ, «Ascension».
Ο Σάντερς ανήκε σε μια ομάδα μουσικών οι οποίοι, στα μέσα του 20ου αιώνα, άνοιξαν τους ορίζοντες της τζαζ για να επιτρέψουν δυσαρμονίες και ένα νέο στυλ αυτοσχεδιασμού προσανατολισμένο στην ελεύθερη μορφή συλλογικής έκφρασης και όχι σε ατομικά σόλο, αναφέρει το Pitchfork. Τελικά έγινε γνωστός, ενώ έπαιζε δίπλα σε συναδέλφους του τζαζ όπως ο Ντον Τσέρι και ο Μπίλι Χίγκινς.

Ο Σάντερς συνέχισε να κυκλοφορεί μουσική τόσο ως μαέστρος όσο και ως μουσικός, συνεργαζόμενος με τους ΜακΚόι Τάινερ, Σόνι Σάροκ, Λιόν Τόμας. Το άλμπουμ Promises ηχογραφήθηκε το 2019 με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου και ήταν το πρώτο νέο άλμπουμ του Σάντερς σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Βασίστηκε μάλιστα σε σύνθεση του Βρετανού ηλεκτρονικού παραγωγού Sam Shepherd, ο οποίος για να τον αποχαιρετήσει έγραψε στο Instagram : «Είμαι τόσο τυχερός που γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο και είμαστε όλοι ευλογημένοι που η τέχν …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss