Fiat X1/9: τα 50α γενέθλια του “supercar” – FleetNews

To Fiat X1/9, που φέτος κλείνει 50 χρόνια από την παρουσίαση του, είχε τη στόφα ενός “supercar”, αλλά και διεθνή καριέρα, παρά την ταπεινή καταγωγή του: Κινητήρας στο κέντρο, σφηνοειδής σχεδίαση από τον Gandini, ακόμα και αναδιπλούμενα φωτιστικά σώματα. 
Η Fiat είναι περισσότερο γνωστή για μοντέλα που μέσω της σχεδίασης τους προσέφεραν έξυπνες, πρακτικές και προσιτές για το ευρύ κοινό λύσεις. Μοντέλα όπως τα 500, 127, Panda και τα Uno/Punto αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της διαχρονικής προσπάθειας της Ιταλικής μάρκας να κάνει πραγματικότητα τον εκδημοκρατισμό της αυτοκίνησης. Παράλληλα όμως με αυτή την προσπάθεια της, δημιούργησε και μια σειρά πολύ ιδιαίτερων σπορ αυτοκινήτων, τιμώντας στο μέγιστο βαθμό και την Ιταλική της καταγωγή. Ένα από αυτά, το πολύ ιδιαίτερο Fiat X1/9 συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής.

Το 1969, το studio Bertone δημιουργούσε το πρωτότυπο Autobianchi Α112 Runabout. Ένα φουτουριστικό όχημα με σφηνοειδή μορφή και πλήρη απουσία οροφής. Πίσω από τις ακραίες γραμμές του αυτοκινήτου βρισκόταν ο Marcello Gandini, ο κορυφαίος σχεδιαστής με την ιδιαίτερη αγάπη στο συγκεκριμένο στιλ, ο οποίος έχει βάλει την υπογραφή του μεταξύ άλλων σε μοντέλα θρύλους, όπως οι Lamborghini Miura και Countach, η Alfa Romeo 33 Carabo και η Lancia Stratos. Τρία χρόνια αργότερα μετά το Runabout, ο Gandini θα πέρναγε τις αγαπημένες του γραμμές στο Fiat X1/9, ένα κεντρομήχανο σπορ αυτοκίνητο που θύμιζε “supercar” παρά την ταπεινή καταγωγή του.

Ο εγκάρσια τοποθετημένος τετρακύλινδρος κινητήρας των 1.290κ.εκ., απόδοσης 75 ίππων, προερχόταν από το 128, όμως οι μηχανικοί στο Χ1/9 τον τοποθέτησαν στο κέντρο του οχήματος. Αυτή η επιλογή εκτός από την καλύτερη κατανομή βάρους και την πιο σπορ αίσθηση, επέτρεπε τη διατήρηση του πολύ χαμηλού μπροστά μέρους, το οποίο δεν φιλοξενούσε σε επίπεδο μ …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss