Φορολογούμενοι: Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν το επόμενο διάστημα

Ραντεβού με την εφορία για συνταξιούχους, μισθωτούς και κληρονόμους

Χιλιάδες φορολογούμενοι, που εξακολουθούν να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την ΑΑΔΕ θα πρέπει σιγά σιγά να κλείσουν έως το τέλος του έτους όλες τις εκκρεμότητες που έχουν με την εφορία.
Πρόκειται κυρίως για τρεις κατηγορίες:

συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά το 2021,
μισθωτούς που επίσης έλαβαν αναδρομικές αποδοχές, αλλά και
κληρονόμους φορολογουμένων που απεβίωσαν το περασμένο έτος.

Αυτές οι τρεις κατηγορίες οφείλουν να υποβάλουν τροποποιητικές αλλά και δηλώσεις φορολογίας στην εφορία έως την εκπνοή του 2022, δηλώνοντας τα ποσά που εισέπραξαν αναδρομικά χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα.

Τα αναδρομικά δηλώνονται στο έτος που αφορούν και αμέσως μετά εκδίδεται το νέο εκκαθαριστικό με τον φόρο που πρέπει να καταβάλουν. Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου εφόσον το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις
Τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλουν συνταξιούχοι και μισθωτοί που έλαβαν αναδρομικά, ενώ δήλωση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν οι κληρονόμοι αποβιωσάντων.
Ειδικότερα:
1. Συνταξιούχοι. Τα αναδρομικά που έλαβαν πρέπει να δηλώσουν στην εφορία οι συνταξιούχοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά τα οποία εισπράχθηκαν το 2021.

Για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2021 και τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020. Τα αναδρομικά που αφορούν το έτος 2016 θα πρέπει να δηλωθούν το 2017.
Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.
Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν την οφειλή που θα προκύψει για …
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss