Φυσικό αέριο: Οι Βρυξέλλες επιβαρύνουν τους καταναλωτές

Αγωνία στις αγορές ενέργειας με απότομα σκαμπανεβάσματα των τιμών αλλά και πυροδότηση των ανησυχιών ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού προκαλεί η αναβλητικότητα των 27 κρατών-μελών της ΕΕ όσον αφορά την εφαρμογή του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Με πιο απλά λόγια, το μπρος-πίσω των Βρυξελλών στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές του TTF αλλά και κερδοσκοπικά παιχνίδια, με αποτέλεσμα το ράλι των τιμών τελικά να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις 11 Νοεμβρίου η τιμή του TTF είχε υποχωρήσει στα 105,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 229,43 ευρώ στις 28 Σεπτεμβρίου, σήμερα έχει ανέβει ακόμα και στα 136 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι ενδοημερήσιες συνεδριάσεις του TTF είναι ιδιαίτερα νευρικές, με τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν ένα και δύο ευρώ εντός των ωρών των συναλλαγών.

Η ανησυχία για τις τιμές εντείνεται όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Δηλαδή όσο οι καιρικές συνθήκες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρωπη αγριεύουν τόσο η ζήτηση σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια ανεβαίνει, με αποτέλεσμα και οι τιμές να ακολουθούν αυξητική τάση. Επίσης η αγωνία κορυφώνεται ως προς τα αποθέματα φυσικού αερίου, καθώς η λήξη του χειμώνα θα βρει τις αποθήκες της Ευρώπης άδειες. Και πια ο αγώνας δρόμου για τον ανεφοδιασμό τους θα ξεκινήσει ξανά.
Χθες από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ οι 27 υπουργοί Ενέργειας, στη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου, επιδίωκαν να συμφωνήσουν στο θέμα της επιβολής του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Δηλαδή να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν οι τιμές υπερβαίνουν ένα όριο. Οι Βρυξέλλες, η Κομισιόν, έχουν προτείνει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε αυτή την πρόταση έχουν στοιχηθεί και οι σκληροί της Ευρώπης, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία κ.λπ.

Αντίθετα, συνολικά 15 χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σλοβακία, ζητούν χαμηλότερη τιμή στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας εδώ και δύο ημέρες έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές συναντήσεις με υπουργούς προκειμένου να πειστούν οι διαφωνούντες.
Πληροφορίες θέλουν οι «27» να έχουν συμφωνήσει στον τρόπο αναστολής της επιβολής του πλαφόν. Αυτό θα συμβαίνει όταν το ζητά μια χώρα για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού. Τότε θα αίρεται και για τη γεωγραφική περιοχή όπου βρίσκεται η χώρα.
Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες ως προς το ύψος του πλαφόν. Το θέμα θα πάει στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και είναι πιθανόν να επανέλθει στις 19 Δεκεμβρίου σε νέο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.


Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Latest Posts

spot_img

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Don't Miss